Ett liv i trygghet – utan våld
En av sju utsätts för våld av någon i sin närhet. Våld i nära relation kan förekomma hela livet och upphör tyvärr inte för att vi blir äldre.
Att våga prata om våldet och förstå att du inte är ensam är viktiga steg för att få hjälp. Det är en mänsklig rättighet att leva ett liv fritt från våld och att få känna sig trygg.
– Våld handlar om makt och kontroll. Det kan uttryckas på olika sätt, men gemensamt för alla former av våld är att de skadar, skrämmer eller kränker den som utsätts. Våld kan ske fysiskt genom slag och knuffar, men det kan också vara psykiskt, ekonomiskt, sexuellt eller digitalt. Våld kan också innebära försummelse, att inte få den omsorg eller hjälp som behövs, säger Marie Grundström, som arbetar med att stödja personal i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i frågor kring våld i nära relation.
Många som utsätts för våld vill eller vågar inte berätta om det och våldet förblir osynligt för omgivningen. Detta gäller särskilt när den som utövar våldet är någon du har känslomässiga band till eller är i beroendeställning till. Det kan vara din partner, ett syskon, ett barn eller barnbarn, en granne, förmyndare eller någon personal som behandlar dig illa.
– Ofta finns en rädsla för att inte bli trodd och många känner en känsla av skuld och skam över sin situation. Våldet kan också ha funnits länge i
relationen och har normaliserats som en naturlig del av vardagen, säger Marie.
Det är inte ovanligt att personer som är utsatta för våld tackar nej till hjälp eftersom de tror att det inte kommer att hända igen eller att de är rädda för att det ska bli värre om de söker hjälp. Sexuellt våld kan vara särskilt svårt att berätta om och kan vara särskilt traumatiskt att bli utsatt för.
Ingen ska behöva leva i rädsla och att våga prata om våldet är det första steget mot att få hjälp. Det är viktigt att förstå att du inte är ensam och att det inte är ditt fel. Ingen har rätt att kontrollera dig eller skada dig – oavsett din ålder. Du har rätt till ett liv i trygghet och värdighet.
Text: Sara Strand. Foto: David Dahlberg.
Föreläsning om våld i nära relation
Välkommen till Mötesplats Dammfrigården tisdagen den 19 november 2024 kl. 13.30–15.30 för att delta i en föreläsning och efterföljande diskussion om våld i nära relation och vilket stöd som finns att få i samhället. Träffen anordnas under ”En vecka fri från våld”; ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner samt länsstyrelserna.
Är du utsatt för våld?
Att vara utsatt för våld kan vara svårt att inse eller erkänna, särskilt om våldet har pågått länge och blivit en normal del av vardagen. Här är några tecken på att du kan vara utsatt:
- du känner dig rädd eller hotad
- du undviker vissa beteenden
- eller situationer för att inte väcka ilska hos någon annan
- din ekonomi kontrolleras av någon annan utan ditt samtycke
- du isoleras från vänner/familj
- du vägras den hjälp du behöver med din dagliga omsorg eller medicinering.
Olika former av våld:
Fysiskt våld
Att någon använder fysisk kraft för att skada – med till exempel knuffar,
slag eller vapen.
Psykiskt våld
Hot, kränkningar eller manipulation som får den utsatta att känna sig
värdelös eller rädd.
Ekonomiskt våld
Här tar någon kontroll över din ekonomi: begränsar din tillgång till dina egna pengar, eller fattar beslut som påverkar din ekonomi negativt.
Sexuellt våld
Allt från oönskad beröring till att tvingas utföra sexuella handlingar mot sin vilja. Även att bli tvingad att se på pornografi kan räknas som sexuellt våld.
Digitalt våld
Spridande av rykten eller bilder på dig utan ditt samtycke, eller att du trakasseras och hotas via digitala medier.
Försummelse
Att den utsatta inte får den omsorg som behövs: till exempel inte tillräckligt med mat, rätt medicin eller hjälp med hygien.
Materiellt våld
Att kasta saker, slå hål i väggar och dörrar eller skada husdjur. Det kan vara viktiga saker som förstörs, oersättliga minnessaker.
Latent våld
En hotfull stämning som finns i hemmet och som gör att den utsatte anpassar sig för att undvika våld och konflikter. Det kan räcka med att den andre endast höjer på ögonbrynet som för att varna. Hotet visas genom kroppshållning, mimik eller röst och kan få den utsatta att känna det som att man går på äggskal eller ett minfält.
Socialt våld
Den utsatta får inte träffa vem den vill, blir inlåst, utfryst eller isolerad.
Funktionshinderrelaterat våld
Att möblera om i ett hem där någon med synnedsättning bor, att medvetet ställa rullatorn där den inte går att nå, eller ge nötter till en nötallergiker.
Hedersrelaterat våld
Tvångsäktenskap, könsstympning, eller att andra bestämmer eller kontrollerar hur personen klär sig, vem personen umgås med eller vad personen får göra. Våldet kan utövas av flera personer till exempel familj, släkt eller grannar och våldet är kollektivt accepterat.
Mer om våld och hot i nära relation
Sidan senast uppdaterad: