Malmö stad

Sorg är kärlekens baksida

Att mista någon som står oss nära är smärtsamt och livsomvälvande. Vi tillsammans har pratat med psykologen Gerda Nilsson på vård­centralen Lundbergsgatan om sorgen när någon vi älskar dör.

Vad händer med oss när vi mister någon som står oss nära? Hur kan vi känna och må?

– Sorg är en naturlig reaktion på förlust och kan kännas på olika sätt för olika människor. Det är ett sammansatt tillstånd där vi kan påverkas på flera sätt – fysiskt, kognitivt, emotionellt, interpersonellt och livstilsmässigt. Fysiskt kan det likna en depression med störd sömn, svaghet i kroppen och tryck över bröstet. På ett kognitivt plan kan det handla om återkommande tankar på personen man mist, men också en förändrad upplevelse av verkligheten med en känsla av att ”det här är inte sant”. Man kan även få svårt att hålla fokus och minnet kan påverkas i närtid. Emotionellt handlar det om ledsnad, men även ilska, skuld, ånger och förtvivlan eller tomhet. Sorg kan också innefatta känslor av glädje, värme och tacksamhet över att få ha haft personen i sitt liv. Det sociala landskapet förändras ofta när du mister någon. Du kan få en annan roll och du kan tappa viktiga relationer, liksom omsorgen om dig själv.

Gerda har långt blont hår och en blå kofta. Hon sitter snett på en stol och lutar sin arm mot ryggstödet.

Psykolog Gerda Nilsson. Foto: Kajsa Ragnestam.

Hur länge sörjer vi?

– Man har länge trott att sorgeprocess­en kan delas in i fasta faser. Vanligtvis pendlar vi istället fram och tillbaka mellan ett förlustorienterat läge och ett mer framtidsinriktat läge. Man pratar ibland om att sorgen är randig; det kan vara svarta sjok varvat med ljusa för att sedan återgå till svart igen och så vidare.
– Det finns inget svar på hur länge vi sörjer. Det kan bero på olika saker, däribland på vilken relation du har till den som gått bort. Relationen slutar inte för att en person försvinner. Många kan känna att personen finns kvar fast den gått bort. I vissa fall är det inte rimligt att komma över en sorg, till exempel efter en partner som du delat ditt liv med. Någon har liknat en sådan sorg vid en ryggsäck som vi inte blir av med, men som vi med tiden blir allt bättre på att bära.

Vad finns det för stöd att få när vi har sorg?

– Det finns inget rätt sätt att sörja. Föreställningen av att man borde vara stark kan till och med göra den mer komplicerad. Att man inte ger sig själv utrymme att vara i sin sorg. Det vi behöver är trygga miljöer där vi kan få vara i sorgen. Ta allt stöd du kan få. Ta hjälp av vänner eller bekanta. Du kan även söka professionell hjälp.

– Vi kan ha behov av olika slags stöd. En del behöver prata om och om igen. Medan andra behöver hjälp med matlagning eller att bli utdragen på akt­iviteter. Om man hamnar i ett läge där man känner stark hopplöshet, kroppslig utmattning och har tankar om att inte vilja leva så ska man absolut söka hjälp. Sorg är inget som kan behandlas bort, men det är ett tillstånd som kan innebära mycket lidande och där du kan behöva stöd. Du kan söka till din vårdcentral eller olika religiösa samfund som till exempel Svenska kyrkan.

Hur kan vi ta hand om oss i sorgen?

– När vi hamnar i sorg går kroppen in i ett larmläge. Man kan se det som att vårt hotsystem blir triggat och det kan vara otroligt energikrävande. Då är det viktigt att hitta återhämtning. Jag brukar prata om ”fem första hjälpen” – sömn, mat, utomhusvistelse, röra på sig och ha kontakt med andra varje dag. Att försöka hålla fast vid vardagsrutinerna.

När vi mist någon känns det som att livet aldrig blir detsamma. Finns det hopp
i sorgen?

– Sorg är en reaktion på något som är oåterkalleligt, som ett glas som går sönder och hur du än försöker kan du inte sätta ihop det. Din verklighet är förändrad och det tar tid att få ihop den. Så småningom börjar känslan av förtvivlan varvas med små glimtar av hopp. Vi lär oss leva med ryggsäcken vi fått och kommer på fötter igen. Då kommer gradvis känslan av hopp tillbaka.

Ibland har omgivningen svårt att förstå eller låtsas som inget hänt. Är det svårt att prata om döden i vårt samhälle?

– Det är en enormt stor förändring att mista någon som stått oss nära. Det finns en konstig bild i samhället att vi bara ska fixa det. I många andra stora förändringar i livet, som till exempel att få barn, har samhället en rad rutiner för stöd och uppföljning. Det borde vara samma sak när vi mister någon. Jag tror det är kopplat till vår samtid och kultur där vi idag värjer oss från vår egen dödlighet. Förr i tiden var vi kanske med när gammelmormor gick bort i hemmet, medan idag är döden ofta förpassad till sjukhusmiljöer. Människor kan bli osäkra runt en person som är i sorg. Det här gör att den som har sorg kan känna sig övergiven och ensam.

Vad kan man som vän eller bekant göra för någon som är i sorg?

– Att våga vara där. Att lyssna och låta personen prata om den vill det eller stötta med det vardagliga som mat eller ta med personen ut på en promenad. Ett bra sätt är att fråga “på vilket sätt kan jag stötta dig?” För den som har sorg betyder det oftast mycket att bara känna att någon finns där.

Text: Anna Svensson.

Sidan senast uppdaterad:

sv