Malmö stad

Kalla bad – en friskvårdstradition genom tiderna

Att kallbada är för många ett sätt att uppleva välbefinnande. Redan under antiken pratade läkaren Hippokrates om kallt vattens läkande verkan och romarna tog gärna ett dopp i sina kallvattenbassänger eller frigidarium.

Under 1700- och 1800-talen blev kalla bad alltmer populärt som en del av den medicinska vetenskapen och den romantiska rörelsen. Läkare och naturforskare rekommenderade kallbad som ett botemedel mot olika sjukdomar och krämpor, och poeter och konstnärer hyllade kalla bad som en källa till skönhet och inspiration.

De första kallbadhusen i Sverige byggdes ofta i anslutning till kurorter eller större städer. Kallbadhusen var uppdelade i herr- och damavdelningar och erbjöd omklädningsrum, bastu, dusch, kafé och ibland även dansbana.

Under 1900-talet blev kallbadhuset mer tillgängliga och började erbjuda blandade bad för både män och kvinnor. Kallbad blev också mer kopplat till friluftsliv och rekreation snarare än medicin. Badkulturen var på väg att försvinna under och efter första- och andra världskriget. Men under 2000-talet fick kalla bad ett nytt uppsving, delvis tack vare forskning som visade på positiva effekter på hälsa och välbefinnande.

Det första stora kallbadhuset i Malmö invigdes på pingstdagen 1867 i hamnen. Tillsammans med ett varmbadhus på Hans Michelsensgatan utgjorde de Malmö romerska badanstalt. Här fanns tre avdelningar; en för kalla och varma bad, en för ryska och en för romerska bad. På kallbadet fanns olika avdelningar för herrar och damer med var sin stor simbassäng, men också privata småbassänger där man kunde lära sig simma.

"Malmös friskusar" badar i en isvak i kanalen.

Malmös friskusar badar i kanalen som en del i föreningen Isbjörnarnas uppvisning i januari 1942. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Varmbadhuset revs i mitten av 1950-­­talet. När Nyhamnen skulle byggas låg
det gamla kallbadhuset i vägen. Byggnaden skulle bort och lades ut på auktion. Käppfabrikören, allmänt kallad "Käppa-Richter", ropade in badet i oktober 1897. Han betalade lite drygt 1000 kronor för allt. Richter demonterade det gamla badhuset och återuppförde det nedanför gården Ribersborg som Malmö Saltsjöbad.

På det än idag populära kallbadhus­et njöt Malmöborna av kallbad och barnen lärde sig simma. Här anordnades också simtävlingar, vattenpolo och simhopp från hopptornet. Bassängen var på den tiden muddrad och djup.
En känd Malmö-simmare var Sally Bauer som blev världsberömd när hon simmade över engelska kanalen 1939.

Under 30-talet blev det modernt med nakenbad och ett insynsskydd byggdes mellan herr- och damsidan. När andra världskriget bröt ut använ­des delar av det populära badet för mil­itära ändamål. På 40-talet var Malmö Saltsjöbad som populärast med ­cirka 5000 besökare vackra sommardagar. Men sedan minskade antalet badgäster successivt, detta trots att badet 1962 fick sin första vedeldade bastu.

År 1965 plockades hopptornet bort och året efter tog staden över badhuset som nu kom att heta Malmö kallbadhus. En svår storm 1973 slog allt i spillror, men kommunen återställde. Femton år senare gick höststormen hårt åt byggnaden och en rivning diskuterades. Kallbadhuset räddades dock och blev byggnadsminnesförklarad 1995. I februari 2001 förstördes hela herrsidans bad- och bastuanläggning i en brand och fick renoveras. Under stormen Otto 2023 landade en hel rad hytter från damavdelningen i havet.

Vid Stora Varvsgatan i hamnen fanns det på trettio- och fyrtiotalen en brygga som kallades ”Femman”. Här kunde arbetarna från Kockums, Oljehamnen och Stora valskvarnen ta sig ett dopp efter arbetet. På vintern huserade de vinterbadande ”Isbjörnarna” här. När ”Femman” stängdes flyttade ”Isbjörnarna” vidare till en hodda i kanalen vid Norra Vallgatan.

Kallbadhuset i Limhamn var också mycket populärt bland Malmöborna. Dit åkte man först med Sillatåget och hästspårvagn och ­senare direkt med spårvägslinje nummer 4. Limhamns Saltsjöbad revs under 1960-talet för att ge plats åt småbåtshamnen. I stället uppfördes Sibbarps saltsjöbad där det tidigare hade legat ett mindre badhus för kvinnor.

Positiva effekter av kallbad

  • Adrenalinet stiger, vilket medför en känsla av triumf, både under och efter kallbadet.
  • Adrenalinet kan också ge en smärtlindrande effekt, speciellt för personer med reumatism och fibromyalgi.
  • Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra. Många säger sig få en ökad livskvalitet av kallbad, med förbättrat humör och starkare självförtroende.
  • Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.
  • Ökad mängd brunt fett har setts, vilket eventuellt kan förhindra övervikt och fetma.
  • Kroppen ökar sin känslighet för insulin, vilket eventuellt kan minska riskerna för diabetes typ 2.
  • Kallbad upplevs motverka trötthet, nedstämdhet och utmattning.
  • Blodcirkulationen ökar.
  • Blodtrycket sänks.

OBS! Personer med hjärt-kärlsjukdomar eller ett högt blodtryck bör rådfråga en läkare innan de kallbadar, samt undvika att kallbada ensam eller för länge.

Text: Sara Strand. Källor: varldenshistoria.se, malmo.se, sydsvenskan.se, levandekulturarv.se, kry.se.

Sidan senast uppdaterad:

sv