Malmö stad

Seniorer testar rodd

– Svårt men jättekul!
Så låter slutbetyget när seniorer testar rodd på kanalen under en ovanligt het tisdagseftermiddag i september.

Termometern klättrar upp emot 30 grader. Det sägs att värmerekordet från 1975 kommer att slås de närmaste dagarna. Cirka 14 seniorer har samlats för att testa på rodd. Malmö Roddklubb ligger vid kanalen, inklämt mellan bangården där tågen konstant passerar och infarten till Malmö vid Slussplan. Ljudnivån är hög men väl ute på kanalen sänker sig ett lugn. Siluetten av Malmö är oslagbar härifrån med Turning Torso och Malmö Live i bakgrunden. Malmö roddklubb har anor från 1884 och har medlemmar från 14 till 78 år. Alla med samma passion för rodd.

– Rodd är en relativt liten sport i Sverige, men internationellt är den stor. Den årliga tävlingen mellan universiteten i Oxford och Cambridge drar miljontals tittare från hela världen, berättar Fredrik Jönsson, som är en av instruktörerna idag.

Ann-Marie och Gerd sitter i en roddbåt tillsammans, iklädda blå flytvästar.

Ann-Marie och Gerd tar sina första roddtag.

Deltagarna delas in i två grupper. Den ena gruppen får börja med att värma upp på roddmaskinerna i gymmet, medan den andra tillsammans får bära ut sin roddbåt. Båtarna byggdes under 40-talet i Danmark.

– Ni lyfter med benen och inte med ryggen, uppmanar Fredrik och visar hur det ska gå till.

I samlad trupp bär seniorerna ner båtarna i lugnt tempo för att försiktigt lägga dem i vattnet.

– Båtarna kommer att läcka in lite vatten, men ni behöver inte vara oroliga för att de ska sjunka eller välta. De är stabila, fortsätter han.

Därefter är det dags att bege sig till träningsrummet för att öva på roddtaget med hjälp av roddmaskiner. Här väntar instruktörerna Elisabet Lindgren och Charlotte Lindelöw Marsden. Alla är ivriga att komma igång.

– Ett roddtag består av tre delar – ben, rygg och armar. Charlotte visar hur ni ska göra, berättar Elisabet.

I olika etapper får deltagarna långsamt lära sig och snart är det dags att ge sig ut på kanalen. På bryggan väntar instruktör Magnus Strömsnäs som börjar med att visa hur man gör för att sätta sig i båten. Eftersom båtarna är ömtåliga får man bara sätta sin fot och vila tyngden på en träplatta i mitten av båten och därifrån sätta sig ner. Man måste alltid hålla i åran för att inte tappa den i vattnet och hålla balansen. Det är fyra platser i varje båt exklusive styrmannens plats längst fram. Magnus berättar att han kommer att kalla alla vid siffror då varje plats i båten har en egen siffra.

– Ska vi börja hoppa i? Ska vi börja med nummer fyra? säger Magnus.

De får gå i en i taget. Ann-Marie Larsmyr, en av deltagarna, sätter foten på plattan, justerar sitsen, tar åran och sätter sig försiktigt. Märkbart nöjd konstaterar hon att det första momentet är avklarat. När alla är i tar Magnus befälet och instruerar dem att först backa båten för att sedan vända den för att ge sig ut på kanalen. Det är inte helt lätt i början att synkronisera de fyras roddtag, men med lite tid och tålamod går det bättre. Instruktörerna Charlotte och Elisabet står kvar på bryggan och ser efter seniorerna när de ror iväg.

– Rodd är bra träning för hela kroppen. Det är skonsamt för muskler och leder. Den värsta biten är nog att komma i och ur båten, när ens rörlighet och balans blir sämre. Men det går att krypa i. Vi har en 76-årig man hos oss i klubben som gör det. När han väl är i båten är det inga bekymmer, berättar Charlotte.

Klubben ger också ett socialt sammanhang för många människor.

– Efter onsdagsträningarna uppmuntrar vi alla att ha mat med sig så att vi kan äta tillsammans och på torsdagarna har vi gemensam fika. Förutom själva träningen så försöker vi ta hand om den sociala biten och vårda gemenskapen, säger Elisabet.

I horisonten syns båten åter igen och snart är seniorerna tillbaka vid bryggan.

– Då får en i taget gå ur båten. Inte alla på en gång för då blir det kaos, uppmanar Magnus.

– Det var inte så lätt att ro. Svårt att få ådrorna dit de skulle. Jag är inte jättestark. Men kul var det! säger Ann-Marie, när hon kommit ur båten och står tryggt med båda fötterna på bryggan.

Text: Anna Svensson. Foto: David Dahlberg.

Vad tyckte du om rodd?

Rawda Ahmed:

– Jätteroligt och spänn­ande! Det är första gång­en jag sitter i en båt och paddlar. Jag var först rädd för att gå i båten, men när jag väl var i så släppte mina rädslor. Alla är snälla och hjälpsamma. Det har varit en givande dag. Om jag skulle göra det igen? Ja, varför inte!

Betyg: 5

Gerd Östman:

– Jätteroligt! Men svårt att koordinera armar och ben. Jag är tacksam att jag inte har fler än fyra. Det var fint med gemenskapen och att det är deltagare från hela Malmö. Jag skulle absolut vilja göra det igen om jag får möjlighet!

Betyg: 5

Ann-Marie Larsmyr

– Det var inte så lätt! Men ändå kul. Instruktörerna är duktiga och bra. Jag skulle gärna göra det igen!

Betyg: 5

Sidan senast uppdaterad:

sv