Från jord till bord på Botildenborg

Precis intill den dånande inre Ring­väg­en, som en grön oas mellan Västra Skrävlinge kyrka, Islamic Center och bostadsområdena Rosengård och Almgården, ligger det herr­gårds­­lik­nande huset ­Botildenborg. Här ska ett tiotal seniorer från Malmö stads mötesplatser få skörda sina egna grönsaker för att sedan laga en måltid tillsammans.

I projektet Odla tillsammans är gemenskap och samarbete i fokus.

Isa Dennis och och Ingeborg Sengor hjälps åt att rulla ihop degen.

Seniorerna anländer i en mini­buss som Boel Sörhede, aktiv­itetsledare på mötesplats­erna kör. Aktiviteten är ett led i ett nytt odlingsprojekt för barn och seniorer som börjar under våren, där seniorer från mötes­platserna kommer ett erbjudas möjlighet att odla och laga mat tillsammans.

Cecilia Ward som är projektledare för proj­ektet Odla tillsammans och Mimmi Olsson, eventansvarig, möter upp gruppen och alla får slå sig ner i den lummiga trädgården en stund. Trots att det nästan är november är det förvånansvärt varmt i luften. Stig Nilsson och Jan-Olov Jönsson brukar besöka mötesplats Träffpunkten och ser fram emot dagen.

– Vi har tur med vädret, säger Stig och kisar mot solen.

Mimmi Olsson berättar att Botildenborg under 1860-talet var en del av ett större jordbruk. Det fanns bara åkrar runt omkring. I huset bodde gårdsfrun Boel som gärna ville bli kallad Botilda, därav fick huset namnet Botildenborg.

– Nu ska vi gå till vår odling och skörda de grönsaker som ni ska ha i maten, uppmanar Mimmi.

Gruppen går i långsam takt genom trädgården och bort till odlingen. Där det tidigare var landsbygd breder nu en urban stadsodling ut sig.

– Här har ni mangold. Vem vill skörda det? frågar Cecilia.

– Åh, det ser ut som betor, säger Ingeborg Sengor.

Cecilia berättar att betor och mangold fakt­iskt är i samma familj. Sus Andersson och Gunnel Rydlöv ger sig ut i trädgårdslandet.

– Vilka vackra färger, säger de båda.

På odlingslotten finns, förutom mangold, olika sorters kål, selleri, sockerbetor och ­fänkål. Fänkålen har just blommat upp och fröna har en söt smak med inslag av lakrits. Efter att ha skörd­at det som behövs till matlagningen bär det av tillbaka till huset där gruppen träffar köksteamet som består av Lollo, Jenan och Nina.

Lollo berättar att det står libanesisk mat på menyn och de ska få laga rätterna baba ganoush, fatoush, okragryta med ris och till efterrätt baklava. De flesta rätterna är nya för sällskapet, förutom för Isa Dennis som ätit baba ganoush när hon bodde i New York tidigare i livet.

Gruppen samlas i köket och börjar med att tillaga baklava. Denna söta kaka från Mellanöstern gjord på filodeg, valnötter, smör, rosenvatten och sockerlag.

Jan-Olov tar sig entusiastiskt an uppgiften och börjar stryka på den söta valnötsblandningen på filodegen. Han får snart en förmaning från Jenan om att det är lite för mycket. Isa och Ingeborg hjälps åt och rullar tillsammans.

– Får vi ett avgångsbetyg? skojar Ingeborg.

När de rullat färdigt ska baklavan in i ugnen. Sällskapet delas sedan in i tre grupper som ska göra varsin rätt. Ingeborg, Isa och Sus ska göra baba ganoush, en aubergineröra med tahini, vitlök och chili. Efter att auberginen har grillats i ugnen ska innehållet skrapas ut och hackas.

– Det ser ut som mosad banan, säger Ingeborg.

Doften av nybakad baklava börjar sprida sig och det går nästan att höra magarna kurra. Äntligen är det dags att smaka på de egna skap­elserna. Alla sätter sig till bords och samlas kring den färgglada buffén som står uppdukad. Aptiten är god och många förundras över de nya smakerna. De byter tips med varandra och Stig och Jan-Olov berättar hur de på bästa sätt fick ur kärnorna ur granatäpplena som är en av ingredienserna i fatoush. Utanför börjar skymningen falla och det är snart dags att åka med bussen hem.

– Det här får vi göra om, sammanfattar Ingeborg och alla svarar med ett rungande ja.

Text: Anna Svensson, foto: David Dahlberg.

sv