Malmö stad
$left
$middle

Arbete mot afrofobi och antisvart rasism

Malmö stad kraftsamlar mot rasism. Som en del av arbetet tar kommunen fram en plan mot afrofobi och antisvart rasism.

Öppet samråd om förslaget till plan mot afrofobi och antisvart rasism 26 november

Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism behöver stärkas därför har kommunen tagit fram ett förslag på arbetssätt i en plan. Vill du vara med och ge dina synpunkter kring förslaget? Då är du välkommen till ett öppet samråd där vi pratar om förslaget till planens innehåll. Samrådet hålls av Martin Wolgast som är biträdande prefekt, universitetslektor och forskare på institutionen för psykologi på Lunds universitet.

Du behöver ha läst förslaget till plan innan det öppna samrådet.

Anmäl dig till Öppet samråd 26 november

Plan för Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism

Plan mot afrofobi och antisvart rasism

I rapporten ”Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt” konstateras att Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism behöver stärkas. I oktober 2022 beslutade kommunstyrelsen att Malmö stad skulle ta fram en handlingsplan för att göra detta. I processen kommer Malmöbor och civilsamhället att involveras i framtagandet av en handlingsplan genom tre Öppna samråd. De två första mötena hölls under våren 2024. Det tredje mötet handlar om förslaget till plan som nu har tagits fram och skickas ut på remiss till Malmö stads nämnder.

När åsikter och förslag från Malmöbor, civilsamhället och kommunens nämnder har samlats in så kommer ett slutligt förslag på plan tas fram baserat på dessa.

Ambitionen är att Plan mot afrofobi och antisvart rasism ska vara färdig i början av år 2025.

Rapporter

Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt.

Förstudie Om Malmö stads arbete mot afrofobi och diskriminering mot personer med afrikansk bakgrund

Rapport med förslag på konkreta åtgärder för det fortsatta arbetet mot afrofobi och diskriminering av afrosvenskar

Definition av afrofobi och antisvart rasism

Begreppet afrofobi definieras enligt kunskapsöversikten Afrofobi (Hübinette, Beshir & Kawesa 2014) som ”fientlighet mot människor som har sitt ursprung i subsahariska Afrika”, och enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som en ”rädsla för, fientlighet eller hat mot svarta personer som aktiverar en afrofobisk reaktion” mot personer och institutioner som är eller antas representera afrosvenskar och deras intressen (Klingspor & Molarin 2009:39).

Begreppet afrofobi har emellertid ifrågasatts med hänvisning till att suffixet ”fobi” leder tankarna till enskilda individers irrationella rädslor snarare än till processer av diskrimnering, exkludering och rasism på samhällets olika arenor. Därför används begreppet antisvart rasism bland annat i länsstyrelsens Stockholms rapport ”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden” (2018). Många gånger används begreppet afrofobi och antisvart rasism också synonymt.

Malmö stad använder sig av båda begreppen.

Öppna Malmö

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar.

En del av det antirasistiska uppdraget

I rapporten från 2019, ”Kartläggning av Malmö stads arbete mot rasism och homofobi samt rekommendationer för att stärka stadens arbete framåt”. Konstateras att Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism behöver stärkas. I rapporten lyftes att stadens verksamheter genomför insatser mot antisemitism, antiziganism, rasism i bred bemärkelse, samt mot homofobi och för HBTQ-rättigheter. Däremot identifierade kartläggningen få insatser som riktade sig till att specifikt motverka islamofobi och antimuslimsk rasism och afrofobi och antisvart rasism. Kartläggningens resultat visade på behovet av riktade insatser för att motverka afrofobi och antisvart rasism.

Under år 2022 presenterade Malmö stad rapporten ”Malmö - trygg och säker digital stad”. Rapporten konstaterar att den stora majoriteten av det digitala hatet som upptäcktes grundade sig på etnicitet och religion, varav islamofobi och antimuslimsk rasism var den dominerande formen. Rapporten uppmärksammar även hat med afrofobisk karaktär på internetforumet Flashback.

Med dessa rapporter, samt Malmö stad arbete med att tillgodose Malmöbornas mänskliga rättigheter utifrån stadens policys för mänskliga rättigheter, som grund pågår nu arbetet med att ta fram en handlingsplan mot islamofobi och antimuslimsk rasism. I övrigt arbetar Malmö stad bland annat med förebyggande arbete i rekryteringsprocesser och främjande arbete genom kultur.

Rapport

Trygg och säker digital stad

Främjande arbete genom kultur

Kommunstyrelsen gav kulturförvaltningen i uppdrag att ta fram program och kulturarrangemang som syftar till att motverka afrofobi och islamofobi.

Fristående kulturorganisationer kan under 2022-2023 söka projektstödet Öppna Malmö för kulturprojekt och arrangemang som belyser frågor kring diskriminering och rasism, med särskilt fokus på antisvart och/eller antimuslimsk rasism.

Publikationer

Sidan senast uppdaterad:

sv