Familjerådgivningen
Familjerådgivningen vänder sig till vuxna som bor i Malmö och som har problem i par- eller familjerelationen. På Familjerådgivningen kan ni få professionell samtalshjälp med målet att finna nya möjligheter och lösningar på problem och konflikter.
Bra att veta
- Bokning av ett första samtal sker via telefon.
- Det är alltid en familjerådgivare som svarar i telefon eller ringer upp.
- Vi har alla lång erfarenhet av relationsarbete och har olika vidareutbildningar inom par- och familjeterapi samt sexologi.
- Samtal kan hållas på engelska eller med hjälp av tolk, antingen på plats eller via telefon.
- Vid behov kan vi ha samtalet digitalt.
- Om er ekonomiska situation hindrar er från att söka familjerådgivning finns det möjlighet till avgiftsbefrielse.
Vi erbjuder olika samtalsformer samt kurser för alla – oavsett kön, sexuell läggning, ålder, könsöverskridande identitet/uttryck, etnicitet, funktionsvariation eller religion/trosuppfattning.
Familjerådgivningen har genomgått RFSL rådgivningen Skånes processutbildning i normkritik och HBTQI-personers livsvillkor.
För frågor om vårdnad, boende och umgänge kan ni kontakta familjerätten.
Samtal
Tillsammans med familjerådgivaren kommer du och din partner överens om arbetsformer och vad som är målen för samtalet eller samtalen.
Samtalen kan till exempel handla om
- kommunikation
- konflikter
- att bryta negativa mönster
- närhet
- sex
- att ha flera kärleksrelationer samtidigt
- känslor
- olikheter
- relationella påfrestningar utifrån förtryck, diskriminering och utanförskap
- otrohet
- föräldrarollen
- barnens perspektiv
- separation
- utmaningar i nya familjekonstellationer
- relationssvårigheter mellan generationer (till exempel vuxna barn och deras föräldrar).
Ofta rör det sig om att stärka relationer för att hantera övergångar i livets olika skeden och att förstå mer av sina egna eller andras upplevelser och reaktioner.
Samtalen på Familjerådgivningen varar en till en och en halv timme per gång.
Olika former av familjerådgivning
Vid Familjerådgivningen i Malmö kan ni välja olika former av familjerådgivning; Familjerådgivning (flera samtal med samma familjerådgivare), Familjerådgivning – Ett samtal i taget (ESIT), Familjerådgivning – med särskilt fokus på sex och lust samt olika kurser.
Familjerådgivning (flera samtal med samma familjerådgivare)
Familjerådgivning väljer ni om ni önskar ha flera samtal med en och samma familjerådgivare. Det finns ingen begränsning i antal rådgivningssamtal utan vi anpassar dem till de mål vi gemensamt sätter upp för samtalskontakten.
Avgiften är 300 kronor per samtal. Betalning sker med kort eller via Swish.
Oavsett hur många samtal ni vill ha bokas första samtalstiden in via telefon där ni får kontaktuppgifter till den aktuella familjerådgivaren. Om linjen är upptagen kan du lämna ett meddelande eller kontakta oss via e-post med namn och telefonnummer så ringer vi upp så fort vi har möjlighet.
E-post: familjeradgivningen@malmo.se
Telefon: 040-34 45 55
Telefontider:
- Måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 11.00–12.00.
- Tisdag klockan 13.00–14.00.
Familjerådgivning – Ett samtal i taget (ESIT)
Familjerådgivning – Ett samtal i taget (ESIT) vänder sig främst till par som på kortare varsel önskar komma på ett samtal med familjerådgivare.
Bokning sker på särskild telefontid på måndagar. Ni kan i mån av lediga tider boka in ett samtal till dagen därpå eller till följande tisdag.
Telefon: 0708-18 76 31
Telefontid: Måndagar klockan 08.00–09.00.
Skulle ni efter ert första samtal vilja boka in ytterligare en tid hör ni av er igen en måndagsmorgon för att boka in ett samtal.
Avgiften är 300 kronor per samtal. Betalning sker med kort eller via swish.
Familjerådgivning – med särskilt fokus på sex och lust
Par som kan prata om sex och lust på ett bra sätt är oftast
mer nöjda med både relationen och sexlivet.
Samtal kring sex och lust har länge varit en självklar
del av mötena på familjerådgivningen. Nu erbjuder vi samtal
med särskilt fokus på området tillsammans med två familjerådgivare.
Avgiften är 300 kronor per samtal. Betalning sker med kort eller via Swish.
Kontakta familjerådgivarna Karin Wulff eller Lars Dannerup om du har frågor eller vill boka en tid för samtal.
Karin Wulff
Telefon: 040-34 03 75
E-post: karin.wulff@malmo.se
Lars Dannerup
Telefon: 040-34 03 73
E-post: lars.dannerup@malmo.se
Kurser
Familjerådgivning erbjuds även i kursform. Kurserna vänder sig till dig som tillsammans med din partner önskar lära dig mer och utveckla din parrelation inom olika områden.
Vi 2 – Kommunikation och konflikthantering
Kommunikation och konflikthantering är en kurs för alla er som lever i en parrelation. Under kursen får du lära dig om de små detaljerna som kan göra stor skillnad i relationen.
Kursen fokuserar på
- det känslomässiga kontot
- hur kommunikation i parrelationen kan utvecklas
- hur vi kan förstå konflikter och hantera dem.
Korta föreläsningar varvas med övningar som du gör med din partner enskilt.
Kostnaden är 600 kronor per par. För- och eftermiddagsfika samt arbetsmaterial ingår. Betalning sker med kort eller via Swish.
Nästa kurstillfälle: Datum till våren som bestäms inom kort. Ni kan skicka en intresseanmälan till kursen så hör vi av oss när datum är satta.
Plats: Södra Förstadsgatan 23 A (Holmgången)
Om ni har frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta Malena Cronholm-Nouicer.
Telefon: 040-34 03 78
E-post: malena.nouicer@malmo.se
Vi 2 – Låt oss tala om lust
För de allra flesta är det här en viktig del av relationen som har stor betydelse för hur vi har det med varandra. Vägen till sköna möten och önskvärt sex handlar nästan alltid om att göra det mer pratbart. Vi hoppas fördjupa och stärka din och din partners kommunikation på det här området.
Vi kommer att beröra
- tillgång till lust
- närhet och sex
- sådant som kan komma i vägen
- hur syns det att vi är sexpartners när vi inte har sex
- bra överenskommelser
Korta föreläsningar varvas med övningar som du gör med din partner enskilt. Tyngdpunkten ligger på er relation men det finns även möjlighet att dela med sig av sina tankar och reflektioner.
Vi kommer inte att klä av oss, prata sexleksaker eller göra kroppsövningar.
Kostnaden är 600 kronor per par. För- och eftermiddagskaffe samt material ingår. Betalning sker med kort eller via Swish.
Nästa kurstillfälle: Datum till våren som bestäms inom kort. Ni kan skicka en intresseanmälan till kursen så hör vi av oss när datum är satta.
Plats: Södra Förstadsgatan 23 A (Holmgången)
Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta Karin Wulff:
Telefon: 040-34 03 75
E-post: karin.wulff@malmo.se
Håll om mig – Livsavgörande samtal om kärlek
Håll om mig är en kurs för er som vill utveckla och fördjupa er parrelation. Den bygger på EFT, Emotionally Focused Couple Therapy, en parterapi med sitt ursprung i Kanada.
Kursen är fördelad på tre grupptillfällen med max sex par. Vid dessa tillfällen varvas korta föreläsningar och filmklipp med övningar som du gör med din partner enskilt. Hemuppgifter görs mellan tillfällena. Kursen utgår ifrån material från boken ”Håll om mig” av Sue Johnson. Inför kursen behöver varje par skaffa boken.
Kursen fokuserar på att:
- Förstå mer om vad som händer i vår kommunikationen och med våra känslor både på och under ytan.
- Bryta negativa mönster som man kört fast i.
- Få en bättre relation som leder till mer känslomässig och fysisk närhet.
Kostnaden är sammanlagt 900 kr per par. Fika samt arbetsmaterial ingår. Betalning sker via kort eller Swish.
Nästa kurstillfälle: Datum till våren som bestäms inom kort. Ni kan skicka en intresseanmälan till kursen så hör vi av oss när datum är satta.
Plats: Södra Förstadsgatan 23 A, Holmgången
Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta Malena Cronholm-Nouicer.
Telefon: 040-34 03 78
E-post: malena.nouicer@malmo.se
De fem magiska timmarna – prova själv hemma
Det finns faktorer som får parrelationer att fortsätta växa och bli bättre, till exempel uppskattning, ömhet och träffar på tu man hand. Som par kan ni på egen hand prova övningen De fem magiska timmarna. Övningen handlar om att träna upp nya vanor som stärker och fördjupar relationen.
De fem magiska timmarna bygger på en studie som en av världens främsta forskare på parrelationer, professor John Gottman, gjort på par som deltagit i familjerådgivning vid The Gottman Institute.
Prova och se vilken skillnad det gör.
Samtal vid separation
På Familjerådgivningen kan du och din före detta partner samtala kring hur ni ska kunna hålla fokus på vad som är viktigast under separationen, oavsett vad som hänt tidigare. Samtalen kan handla om att avsluta parrelationen, att berätta för barnen och att hitta nya vägar för att på bästa sätt kunna kommunicera kring till exempel barnens behov.
Barn påverkas också på olika sätt av en separation och behöver utifrån ålder och utveckling få hjälp av sina föräldrar att förstå vad som händer och få möjlighet att uttrycka olika känslor.
För evidensbaserat digitalt stöd före, under och efter separation erbjuder Malmö stad det kostnadsfria verktyget Samarbete efter skilsmässa (SES).
Samtal vid fysiskt och psykiskt våld
Fysiskt och psykiskt våld i en parrelation påverkar alla i familjen och på olika sätt. Parsamtal kan vara ett sätt att snabbt hitta vägar för att garantera säkerheten för alla i familjen. Tillsammans kan vi reda ut hur konflikterna kan minskas och hitta alternativa sätt att kommunicera.
I vissa fall kan parsamtal vara mindre lämpligt. För dig som vill tala med en terapeut enskilt om din utsatthet och/eller aggressionsproblematik hänvisar vi till Kriscentrum Malmös samtalsmottagning. Där kan också barn som bevittnat eller utsatts för våld få hjälp och stöd.
Barnrättsperspektiv
Barnens rättigheter och perspektiv på hur familjerelationerna fungerar lyfts ofta upp i samtalen på familjerådgivningen. Den 1 januari 2020 blev Barnkonventionen dessutom lag.
Kontakta oss
Familjerådgivningen
- E-post:
- familjeradgivningen@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 45 55
- Telefontider:
- Måndag samt onsdag–fredag klockan 11.00–12.00, tisdag klockan 13.00–14.00.
- Postadress:
- Familjerådgivningen Familjerådgivningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Södra förstadsgatan 23
- Besökstider:
- Nybesökstider bokas endast på telefon. Meddelanden kan lämnas via telefon och e–post.
Sidan senast uppdaterad: