Malmö stad
$left
$middle

Om kulturstöd

I år fördelas över 80 miljoner kronor till kulturorganisationer, enskilda kulturskapare och studieförbund. Kulturstödet omfattar flera olika former av stöd och stipendier.

Kulturstödet ska ge goda förutsättningar för det fria kulturlivet och därigenom göra Malmö till en hållbar och attraktiv stad för Malmöbor, kulturaktörer och besökare. Kulturstödet ska främja ett dynamiskt och mångsidigt kulturliv som berikar och utvecklar hela staden.

Ansökningar om kulturstöd hanteras av kulturförvaltningen. Kulturförvaltningen erbjuder också rådgivning för det fria kulturlivet.

Övergripande mål och inriktning för kulturstöd

Malmö stad ger genom kulturnämnden stöd till det fria kulturlivet och till studieförbunden i Malmö. Kulturstödet riktas till verksamhet inom konst och kultur samt folkbildning. Med konst och kultur avses i detta sammanhang konstnärliga uttryck inom bland annat musik, scenkonst, bild och form, litteratur och film samt verksamhet inom kulturarv och kulturdebatt.

Kulturstödet ska bidra till ett jämlikt kulturutövande och kulturdeltagande över hela staden. Barns och ungdomars tillgång till kulturupplevelser ska särskilt uppmärksammas. Aktörer inom det fria kulturlivet ska ha goda förutsättningar att etablera sig och verka i Malmö och att utveckla en verksamhet av hög konstnärlig kvalitet.

Malmö stads kulturstöd ska utgöra en resurs för det fria kulturlivet i Malmö, genom fördelning av ekonomiskt stöd samt dialog, information och rådgivning. Huvuddelen av det ekonomiska stödet riktas till fristående kulturorganisationer, i form av verksamhetsstöd och projektstöd.

Enskilda personer kan få kulturstöd i stipendieform. För studieförbundens folkbildande verksamhet ges ett särskilt stöd. Kulturstödet bygger på tillit till det fria kulturlivet och idéburen sektor. Hanteringen av kulturstödet ska präglas av respekt, öppenhet och dialog.

Hantering av jäv

Bestämmelser om jäv finns i 16–18 §§ förvaltningslagen (2017:900):

I kulturförvaltningens handläggning av kulturstöd gäller följande:

  • En tjänsteperson som är jävig i ett ärende deltar inte i handläggning eller beslut i ärendet.
  • Eventuella jävsförhållanden dokumenteras i handläggningsprocessen. Dokumentationen är allmän handling som du har rätt att ta del av.

Malmö stads kulturstöd – bestämmelser

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till idéburen sektor

Vanliga frågor och svar om kulturstöd

Enskilda personer kan söka stipendier. Ett stipendium är ett skattefritt bidrag som betalas ut till ditt privata bankkonto. För flera av våra stipendier gäller att du måste vara folkbokförd i Malmö.

Stipendier för yngre personer:

Stipendier för dig som är i början av en professionell konstnärlig yrkesbana:

Stipendier för dig som är professionell konstnär inom bild och form med ateljé i Malmö:

Stipendier för dig som är professionell konstnär samt född eller bosatt i Skåne:

För dig som har f-skatt/enskild firma:

Fristående kulturorganisationer som har lokal förankring i Malmö kan söka verksamhetsstöd och projektstöd. Den som söker ska vara en registrerad juridisk person med eget organisationsnummer (ideell förening, ekonomisk förening, stiftelse eller bolag). Även personer med f-skatt kan söka.

En förening kan inte få kulturstöd om man bara bara bedriver fritidsaktiviteter för sina egna medlemmar, till exempel studiecirklar eller övar med en sångkör.

För kulturprojekt av olika slag inom alla konstformer:

För etablerade kulturverksamheter:

För kulturverksamhet som belyser frågor kring diskriminering och rasism:

För studieförbunden i Malmö:

Projektstöd för publika kulturarrangemang i Malmö är den vanligaste formen av projektstöd och gäller för er som vill arrangera kulturprogram för publik i Malmö (ej produktion av media så som film).

Projektstöd för utvecklingsprojekt i Malmö kan sökas av professionella kulturaktörer vars projekt handlar om utveckling av nya arbetssätt och nätverk eller internationella samarbeten. Man kan också söka för pilotutveckling inom olika konstformer och media, så som film.

Projektstöd för medskapande kultur i Malmö kan sökas av professionellt verksamma kulturskapare som har nära samarbete med föreningar, grupper eller lokala mötesplatser i Malmö. Projekten ska engagera malmöbor i konstnärligt skapande på fritiden.

I kulturstödet finns inte något särskilt bidrag för föreningslokaler. Om föreningen vill göra ett kulturprojekt som vänder sig till andra malmöbor kan det finnas möjlighet att söka projektstöd. Vissa lokalkostnader kan ingå i en projektbudget.

Kulturnämndens budget 2024

Kontakta oss

Sektionen för kulturanalys och stöd

Telefon:
040-34 10 00
Postadress:
Sektionen för kulturanalys och stöd Sektionen för kulturanalys och stöd, Kulturförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Baltzarsgatan 31

Sidan senast uppdaterad:

sv