Minnen för livet från Klubb Bongo
Kanske var du en av alla som köade utanför Ungdomens hus på Skolgatan lördagen den 29 februari 1964? Dåg såg flera hundra förväntansfulla ungdomar fram emot att få dansa till levande musik när Klubb Bongo öppnade sina dörrar som Malmös första popklubb.
Under fyra år blev klubben ett andra hem för tusentals Malmöungdomar och gav en hel generation minnen för livet.
– 1960-talet var en brytningstid inom ungdomskulturen – inom mode, musik och på andra vis. Modsen ersatte knuttarna, popen tog över jazzens dominans och de unga krävde att få synas och höras. Klubb Bongo låg helt rätt i tiden och blev en katalysator för förändringarna, ungdomarnas egen plats utan inblandning av myndigheterna, säger Ulf Clarén författare till boken om Klubb Bongo.
Initiativet till klubben kom från entreprenörerna Dan Walterström och Per Falck som tidigt inspirerades av den växande twist-trenden (som popen kallades). De hyrde festlokalen i Ungdomens hus, tryckte upp medlemskort och bokade artister. På premiärkvällen spelade twistbanden Chesters och Bob Delton & The Skanes tillsammans med dixielandbanden Original West End Five och Martinique Stompers.
Klubben blev snabbt en succé. Lokalerna fylldes varje helg av dansglada ungdomar och popband köade för att få uppträda. Arrangörerna började leta efter lokaler för att kunna anordna större konserter och 1965 arrangerade Klubb Bongo sin första popgala på MFF-stadion. Huvudattraktion var Göteborgsgruppen Tages men lokala band som Namelosers, Gonks och Moderations spelade också.
I december 1966 gick Klubb Bongo ihop med jazzklubben New Orleans på Friisgatan 18-20. Klubbhuset på Friisgatan som kallades Logen hade bättre utrymme och kunde ha öppet varje dag i veckan. Med sina totalt 5000 medlemmar blev de landets största pop- och jazzklubb. Här skulle en lång rad svenska och internationella artister avlösa varandra fram till den 27 april 1968. Då fick alla ta ett sista farväl av Klubb Bongo eftersom huset skulle rivas för att ge plats åt ett äldreboende.
– Klubb Bongo lade grunden för den livaktiga musikscen som sedan dess utmärkt Malmö. Här bildades en lång rad grupper som skulle komma att bli omtalade och här gavs möjligheten att lyssna till internationella storheter som Jimi Hendrix, John Mayall, Kinks och Manfred Mann. Jag tror att Klubb Bongo spelade en viktig roll i många Malmöungdomars liv, säger Ulf Clarén.
Text: Sara Strand.
Källa: Boken ”Bongo, berättelsen om Malmös första popklubb”, skriven av Ulf Clarén, utgiven av Kira förlag, 2022.
Jimi Hendrix-konserten
Den 23 maj 1967 stod självaste Jimi Hendrix på scen på Klubb Bongo. Den omtalade gitarristen som nyligen haft stora framgångar med låtarna ”Hey Joe” och ”Purple Haze” gjorde två framträdanden samma kväll. Evenemanget lockade stor publik och det gick bussar dit från både Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Landskrona och Lund. I Ulf Claréns bok beskriver den trogna Klubb Bongo-besökaren Gert-Ove Hallström hur fantastiskt det var när hans stora idol uppträdde på klubben: ”Jimi Hendrix spelade gitarr med tänderna och med gitarren bakom ryggen.” Föreställningen gjorde dock inte något större intryck på Sydsvenskans recensent som efteråt skrev att Jimi Hendrix Experience var tre överreklamerade herrar som både sjöng dåligt och lämnade efter sig en besviken publik.
Boken om Bongo
Kulturjournalist Ulf Clarén har skrivit en bok om Klubb Bongo, där intervjuer med initiativtagarna varvas med minnesbilder från besökare och musiker.
"När klubben stängde var jag 13 år gammal, alltså för ung för att komma in. Men när jag började research-arbetet för boken insåg jag att det här var en viktig, och rolig, tid i Malmös historia. Jag blev överväldigad av den entusiasm och allt-är-möjligt-känsla som fanns då. Man hade kul och det svängde rejält. Och genom arbetet med boken har jag träffat många av de som spelade i banden och de som var besökare på Bongo och alla har frikostigt delat med sig av sina minnen", berättar Ulf Clarén.
Sidan senast uppdaterad: