Malmö stad

"Tänk som en tjuv"

Brott och bedrägerier mot äldre ­genererar mer pengar än knark och har låg upp­klarnings­procent, vilket gör att de ofta lönar sig bra för de ­kriminella. Det berättar Daniel Mårtensson, ­kommunpolis i Malmö på en trygghetsträff på mötesplats ­Ignis, där han föreläser om hur man kan förekomma ­bedragare och förebygga brott.

Daniel föreläser för besökarna på mötesplats Ignis.

Daniel Mårtensson från Polisen menar att det är viktigt att kunna prata om att man råkat ut för brott och bedrägerier.

Det anordnas trygghetsträffar på mötesplatser för seniorer cirka en gång varannan vecka. Idag är det cirka 25 besökare på plats och Ignis lokal är full. Majoriteten av gångerna är det Daniel Mårtensson och hans kollega Glen Sjögren som håller i träffarna. Det är bra att man kan ses fysiskt, tycker Daniel.

– Det blir lättare att nå ut med information eftersom det är många som är äldre som inte är så digitala. Jag tycker att det är intressant och kul att komma ut och möta människor också. Vissa är ärliga med att de själva har blivit utsatta. Det är bra, vi måste våga prata om det.

I Malmö sker i snitt ett brottsförsök mot äldre om dagen. Ett av de vanligaste brotten är telefonbedrägerier. Uppringaren säger att hen är från banken, inkasso eller polisen och försöker få mottagaren att lämna ut känsliga uppgifter. Daniel säger att man bör lägga på luren när man misstänker att något sådant håller på att ske.

– Be dem att dra dit pepparn växer, skämtar han.

Om man är osäker kan man alltid kontrollringa upp den som hört av sig. Det viktiga är att inte logga in någonstans och att inte lämna ut några koder. Bedragare som begår dessa typer av brott vill ofta få offret att känna att det är bråttom och agera snabbt utan eftertanke.

– Det är lätt att skratta åt andra, och tänka ”hur kan man gå på det där”, säger Daniel.

– ... men helt plötsligt kanske man trillar dit själv, inflikar Marianne Dinnetz, som sitter i publiken.

– Ja, det är lätt hänt. De spelar hela tiden på ens rädsla, och att man blir stressad. De kanske säger att de ringer från inkasso – och där vill ju ingen hamna, svarar Daniel.

Han varnar även för att inte lita på den som kontaktar dig bara för att den vet personlig information om dig. Bedragare kan enkelt hitta uppgifter om dig på nätet. Besökaren Margareta Åkesson berättar att hon tror att hon har undkommit många samtal bara av att hennes barnbarn står skriven på hennes telefonnummer. Marianne Dinnetz berättar hur hon blev utsatt för ett bedrägeriförsök via sms.

– Det var en som skrev ”Hej mamma, min mobil är trasig”, och som bad mig swisha pengar. Min son uttrycker sig aldrig så. Jag anmälde det och polisen ringde upp mig nästan direkt. Fast först svarade jag ju inte eftersom de ringde från dolt nummer, säger Marianne och skrattar.

– Ja, polisen kan ringa från dolt nummer ibland. Men polisen kommer till exempel aldrig att be er om kontokort och bank-id, säger Daniel.

Daniel berättar vidare om hur en kan skydda sig i hemmet från stölder. ”Tänk som en tjuv”, tipsar han. Den som bor på bottenvåning är till exempel extra utsatt. Då kan en använda automatiska ljus i trädgården som går igång om någon rör sig utomhus. Lägg undan trädgårdsredskap som eventuellt skulle kunna användas för att bryta sig in. Ska du ut och resa? Ladda upp semesterbilderna på dina sociala medier när du kommit hem istället. Och prata ihop dig med grannar, håll koll på varandra. Till exempel kan en full brevlåda signalera att det inte är någon hemma. Pausa dagstidningen eller be en granne tömma din post. Margareta Åkesson föreslår att man kan hjälpa till genom att hänga tvätt i grannens trädgård.

När träffen börjar lida mot sitt slut har Daniel delat med sig av en mängd tips och tricks som man kan tänka på både i bostaden, på telefon, på nätet, och ute bland folk. Det är mycket att hålla reda på och det blir tydligt att man kan behöva tänka på lite nya sätt som äldre.

Text och foto: Mikaela Bengtsson Sandåker

Mer information

Mer information om när trygghetsträffar hålls och fler tips från Polisen om hur du förebygger brott.

Sidan senast uppdaterad:

sv