Malmö stad
$left
$middle

Åtgärdsprogram mot buller 2024-2033

Tekniska nämnden i Malmö stad har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller, år 2024–2033. Samrådet pågick till den 6 september och är nu avslutat.

Varför gör vi ett åtgärdsprogram?

De senaste 30 åren av forskning i ämnet har visat att buller påverkar människors hälsa negativt. Det har inneburit att lagstiftningen förändrats genom åren för att minska risken för hälsoproblem till följd av buller.

Enligt Förordning (2004:675) om omgivningsbuller ska kommuner med mer än 100 000 invånare vart femte år kartlägga omgivningsbuller i kommunen och ta fram bullerkartor som visar bullersituationen, vilket i Malmö gjordes under 2022. Efter det ska ett åtgärdsprogram tas fram och fastställas av kommunfullmäktige, senast två år efter att kartläggningen är genomförd.

Vad innehåller Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller?

Programmet utgår från Malmö stads senaste bullerkartläggning och beskriver dagens situation. Tre inriktningar finns framtagna för stadens arbete med buller och inom dessa presenteras olika sätt att motverka negativa konsekvenser av buller. Inriktningarna berör ljudmiljö i boendemiljöer, förskolors- och grundskolors utemiljöer samt parker och liknande utemiljöer. Hur ett vidare arbete organiseras och hur ansvarsfördelningen inom inriktningarna ser ut är också beskrivet i programmet. Bifogat till programmet finns också 15 åtgärdsexempel för Malmö, vilka kan utredas kopplat till programmet, samt vilka genomförandebehov exemplen innebär.

Inriktningar

Boendemiljöer

Sedan 2007 har Malmö stad gjort kartläggningar för omgivningsbuller och trenden visar på en stadigt minskande bullerexponering för bostäder. Trots det finns en del bullerutsatta fasader kvar och under programperioden ska samtliga bostäder med över 65 dBA ekvivalent nivå utomhus informeras om bullerskyddsbidraget. Bullerskydd och åtgärder vid källan för de mest bullrande vägarna är andra delar som kan komma att utredas kopplat till programmet.

Ljudmiljö på förskolegårdar och skolgårdar

Vid inventeringen av barnomsorgens utemiljöer konstaterades att ungefär 200 grundskolor och förskolor kan ha för höga ljudnivåer utomhus där barnen vistas. Skärmar och lokala åtgärder för att skapa lugna ytor på skolgårdar planeras att utredas under programtiden.

Parker, rekreation och offentliga vistelseytor

För kommunens parker, rekreationsområden och andra offentliga ytor som torg syns ett behov av bullerskyddande åtgärder. I Malmö har 73 naturområden identifierats där en högre ljudnivå än vad som är önskvärt finns. En park eller ett tyst område ska utredas under programtiden och vid ett torg ska bullerskyddad sittplats eller liknade åtgärd undersökas.

Programmets avgränsning

Åtgärdsprogrammet redovisar vägtrafikens bullerkällor från trafik på Malmö stads egna gatunät. Bullerkartläggningen som ligger till grund för programmet redovisar även buller på statliga och privata vägar som inte ingår i programmet. Trafikverket är ansvariga för spårburen trafik inom Malmö så därför ingår inte heller Södra stambanan, Ystadbanan, Kontinentalbanan och Öresundsbanan.

Lagstiftningen för omgivningsbuller omfattar även industribuller. Den enda industrin som uppfyller bullerförordningens (SFS 2004/675) är hamnen (CMP). Hamnens buller regleras genom miljölagstiftningen och de villkor som är kopplade till verksamheten tas därför inte upp vidare i åtgärdsprogrammet.

Bullerlagstiftningen för byggnader och vägar uppförda efter 1996 medför att kompletterade bulleråtgärder inte ska behövas i efterhand. Därför ger programmet endast exempel på åtgärder i befintlig miljö byggd innan 1997.

Ljud från fläktar, grannar, verksamheter med musik, idrott och människor ingår inte i åtgärdsprogrammet, utan hanteras vid behov i miljötillsynen.

Ta del av hela åtgärdsprogrammet

Den här sidan innehåller bara en sammanfattning. Om du vill läsa hela åtgärdsprogrammet, skicka en förfrågan till Malmö stad via bullerprogram.fgk@malmo.se för att få en kopia.

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv