$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

AB Svenska Urdepoten (ASU)

Anrik urtillverkare som öppnade sin första butik på Amiralsgatan i Malmö 1930.

Äldre reklambild i färg för Urdepoten.

Reklambild för Urdepoten. Foto: © Jenny Eliasson / Malmö Museer

I december 1923 startades företaget Svenska Urdepoten av Otto Arvid Jansson, då 25 år och bördig från Nöbbele i Småland. Till att börja med sysslade man endast med postorderförsäljning och agenturverksamhet, av ur och urdelar. Man marknadsförda goda och billiga ur, genom annonsering exempelvis i veckotidningar. År 1927 blev företaget aktiebolag.

Första butiken i Malmö

1930 öppnade man sin första butik, på Amiralsgatan 11 i Malmö. År 1933 flyttade man in i lokalerna vid Stortorget 3 som då blev huvudkontor och även huvudbutik. Sex år senare hade man butiker vid Stortorget 3, Amiralsgatan 11, Östra Förstadsgatan 35, Södra Förstadsgatan 24 och en specialaffär för urdelar och urmakeriverktyg på Kungsgatan 7. 1940 tillkom butiken på Bergsgatan 20. Under åren skedde en rad förändringar, och man öppnade butiker exempelvis i Helsingborg, Göteborg och Stockholm.

Några olika modeller

Bilder på föremål från utställningen Tick Tack som visades på Malmö Museer 2019. Föremålen lånades in till utställningen från De Gamla Urens vänner.

sv