$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Allhems förlag

Einar Hansens affärsidé var enkel; goda böcker till billiga priser. 1932 förvärvade han Allas Veckotidning och Hemmets Veckotidning och startade samtidigt förlaget AB Allhem. 

Allas Veckotidning och Hemmets Veckotidning var två populära svenska tidningar under 1930-talet. De förvärvades 1932 av företagaren Einar Hansen. I samband med uppköpet av de båda tidningarna skapade han Allhems förlag. Namnet Allhem är bildat av de tre första bokstäverna i respektive veckotidnings namn. Ett förlagshus uppfördes 1936 i Kirseberg efter ritningar upprättade av arkitekt Dan Nilsson.

Äldre svartvitt foto på byggnad / fabrik, flygfoto.

Allhem förlag, flygfoto.

De båda veckotidningarna gick lysande och inkomsterna från försäljningen lade grunden för en Hansens omfattande bokutgivning på förlaget. Einar Hansens affärsidé var enkel; goda böcker till billiga priser. Förlaget blev dock främst känt genom sina påkostade flerbandsverk, till exempel de klassiska landskapsböckerna med Erik Liljeroths fotografier, Slott och herresäten i Sverige samt Svenskt konstnärslexikon.

Under åren 1936 till 1981, då förlaget avvecklades, gav Allhem ut inte mindre än 771 titlar.

sv