$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lengertz' antikvariat

William Lengertz i sitt antikvariat på Adelgatan i Malmö. 1943

William Lengertz i sitt antikvariat på Adelgatan i Malmö. 1943

William Lengertz blev tidigt bokintresserad och började redan som gymnasist att samla böcker om Skåne. Förutom som bokhandlare var William Lengertz verksam som hembygdsforskare, förläggare, journalist och författare.

William Lengertz föddes i Linderöd i norra Skåne 1891. Han blev tidigt bokintresserad och började redan som gymnasist att samla böcker om Skåne. Förutom som bokhandlare var William Lengertz verksam som hembygdsforskare, förläggare, journalist och författare

Sitt första antikvariat startade han i Helsingborg 1918, men 1923 flyttade han till Lund där Lengertz' antikvariat slog upp sina portar på Stora Gråbrödersgatan 13. Året därpå öppnade William Lengertz en filial på Adelgatan 19 i Malmö. Här skulle den vackra antikvariatbokhandelsskylten hänga kvar till 1983. I Lund hänger skylten alltjämt kvar, fastän firman har bytt ägare flera gånger.