Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Addo

Malmöfabriken som tillverkade räknemaskiner var stadens näst största arbetsplats 1970

Räknemaskin

Foto: Malmö Museer.

Addo grundades 1918 av Hugo Agrell, som tidigare hade varit försäljare av amerikanska och tyska räknemaskiner. Under första världskriget försvårades importen av räknemaskiner och då uppstod idén att starta en inhemsk tillverkning i stället. Med hjälp av sin kusin, ingenjör Oscar Printz, drog Agrell igång verksamheten i liten skala från ett gårdshus på Skolgatan.

Produktion av egna maskiner

Inledningsvis kopierade man den tyska räknemaskinen Brennan men snart nog kom man ut med egna konstruktioner. Det visade sig att Addos maskiner var både snabbare och lättare att hantera än de utländska förebilderna och företaget vann snabbt terräng. Redan efter ett par år kunde en första satsning på exportmarknaden göras. På kort tid femdubblades arbetarantalet och vinsten steg ännu snabbare.