$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Mazetti

Foto på Mazetti

Foto Per-Jan Pehrsson

Choklad och konfektyrfabrik som startade i Malmö 1888. Från Mazetti till Fazer, från chokladfabrik till kulturhus.

Vid slutet av 1800-talet var det flera danskar som kom över sundet för att starta företag i Malmö. En av dessa var Emil Nissen som år 1888 startade Malmö Choklad & Konkektfabriks Aktiebolag. Namnet Mazetti, som på italienska betyder "det lilla knippet", kom efter något år då Emil Nissen utökade sitt sortiment. Under detta varumärke tänkte han sälja ett knippe produkter. Företaget växte starkt och var vid sekelskiftet den ledande chokladtillverkaren i Malmö med 240 anställda. Företaget tillverkade hundratals produkter men blev mest känd för sin Ögoncacao.

.

Mazetti-ögonen

Emil Nissen upptäckte en dag att sekunda kakao såldes i Mazettis lösviktburkar. För att förhindra detta introducerades konsumentförpackad kakao i 100-gramspåsar med ett blågult band och rött sigill. Detta för att förhindra plagiat. Produkten lanserades 1904 med annonstexten "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon". Produkten finns fortfarande i butikshyllan men nu med Fazer som tillverkare.

Ögonkakao

Mest känt är företaget Mazetti i Malmö för sin ögonkakao. För att försäkra kunderna om att de köpte en ren vara förpackades kakaon i påsar — förmodligen Sveriges första fabriks-paketerade livsmedel. "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon." 1906 föddes namnet Ögon Cacao och 1910 började man använda ögonen på alla förpackningar. Till en början användes olika ögonpar. Inte förrän 1957 fick de sitt nuvarande utseende, designat av konstnären Olle Eksell.

sv