Tripasin

Teckning av fabriken AB Tripasin, Malmö. Foto: Atelier Alfred Raap, Stockholm/Malmö Museer.
1937 etablerade sig korvskinnsfabriken från Tyskland på Sorgenfri i Malmö.
AB Tripasin etablerade sig i Malmö 1937. Moderföretaget var tyska Naturinwerk, som under nazitiden ville säkra sin korvskinnstillverkning genom att flytta den till ett neutralt land.
Fabriksexteriör, AB Tripasin. Foto: Albert Wilhelm Rahmn/Malmö Museer
Fabriken
I Malmö byggdes den nya fabriken, ritad av tyske arkitekten Kurt Klose, i närheten av Kontinentalbanan i industriområdet Sorgenfri. Det blev en långsträckt funkisbyggnad i gult tegel — maskinerna där skinnen torkades var över sjuttio meter långa och fabriken sträcker sig genom hela kvarteret Grytan. Senare tillbyggnader har ritats av Tage Møllers arkitektkontor, bland annat byggdes kontorsbyggnaden ut mot gatan på med en våning.
Fabriksinteriör, AB Tripasin. Foto: Albert Wilhelm Rahmn/Malmö Museer.
Nya ägare
VD för Tripasin blev dansken Helge Fredriksen. Efter kriget konfiskerades Naturinwerk av de allierade, nya ägare i Malmö blev familjerna Fredriksen och Leube. Efterföljande generationer fanns i företagets ledning till nedläggningen 2005.
Omklädningsrum och matsalsinteriör, AB Tripasin. Foto: Albert Wilhelm Rahmn/Malmö Museer.
Tillverkning av korvskinn
Råvaran till korvskinnen var underhud från djurhudar, så kallat spaltlimläder. En användbar del av djuret som också är bra till att göra lim, buljong, kosmetika och gelatin av. Tripasins korvskinn var därmed nära släktingar till sega råttor och gelébåtar. Spalten tvättades, lades i kalkbad för att mjukas upp, maldes och knådades sedan till en massa.
En speciell finess som Tripasin hade var tekniken att torka skinnen i spiralform. Fabriken var en av endast fyra i världen som gjorde den typen av skinn. Särskilt viktiga kunder var de svenska falukorvstillverkarna — Tripasin-skinnen omslöt miljontals böjda falukorvar genom åren.
Korvskinn. Foto: © Lambis Stratoudakis / Malmö Museer
Dominerade den nordiska marknaden
1945 producerade Tripasin — som var ensamma i sitt slag i Sverige och dominerade den nordiska marknaden — tio miljoner meter korvskinn. I början av 60-talet hade produktionen ökat till 40 miljoner meter per år (vilket motsvarar ett helt varv runt jordklotet).

Reklamskylt. Foto: © Matilda Thulin / Malmö Museer.