Frans Elmqvists handskfabrik

Mannen i hatt är troligtvis Frans Elmqvist. Foto: Malmö Museer
Familjeföretaget som grundades 1900 och som fram till 1999 hade sin fabriks- och affärsrörelse på Flensburgska gården.
Malmös textil- och beklädnads-industri har gamla anor. Vid sekelskiftet 1900 fanns det fortfarande, vid sidan om de stora etablerade textilindustrierna, mindre familjeföretag som var specialiserade på ett fåtal produkter. Ett av dessa var Frans Elmqvists handskfabrik som grundades år 1900 och som fram till 1999 hade sin fabriks- och affärsrörelse i Flensburgska gården på hörnet vid Södergatan och Skomakaregatan. Byggnaden uppfördes 1595 av rådmannen Helmicke Ottersen. Fastigheten testamenterades av Eva Flensburg till Malmö museer 1955 och är kulturminnesmärkt.
Frans Elmqvist från Lund
Frans Julius Alexander Elmqvist (1877-1946) kom ursprungligen från Lund och var näst yngst av tolv syskon. Några av bröderna blev bleckslagare liksom fadern men det var inom beklädnadsindustrin som den unge Frans ville arbeta. En nära vän till familjen var handskmakare Möller i Lund och det är troligt att Frans tillbringade sin lärlingstid och de första åren som gesäll hos honom innan han 1896 gav sig ut i Europa för att vidareutbilda sig. Då arbetade Frans i Köpenhamn för C. A Martens & Söner och följande år för A. C Fischer Handschuh-Fabrik i Magdeburg, en stad som var ledande inom läderindustrin. Men han skulle resa betydligt längre än så.
Influenser från USA
Under 1800-talets slut och 1900-talets början var influenserna från USA påtagliga inom handel och industri och i september 1898 reste Frans till Gloversville, en liten stad strax utanför New York. "Handskmakarnas stad" grundades på 1760-talet och var en betydande ort för handsktillverkningen i USA. Här arbetade han som handskmakare för Jacob Adler & Co i drygt ett år innan återresan till Sverige.
.jpg)
Butiken på Skomakaregatan 5