$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmös första boktryckeri

Äldre foto på fasader på hus längst en gata.

Suellsstenen och Frans Suellsgatan, början 1890-talet. Foto: Carl Wilhelm Roikjer / Malmö museum.

Det allra första boktryckeriet i Malmö startades 1528.

Malmö upplevde under 1500-talets förra hälft en kulturell storhetstid, då staden kom att bli centrum för den danska reformationsrörelsen. Många av de främsta bland reformationens förkunnare samlades i Malmö, där de beskyddades av borgmästaren, den mäktige Jörgen Kock.

För att kunna sprida reformationens tankar och idéer behövde man böcker och därför inrättades två boktryckerier i Malmö i början av 1500-talet, också de första i Skåne. Här trycktes främst teologiska verk och böcker som propagerade för reformationen, men man hann även med att trycka enstaka historiska och medicinska skrifter.

Äldre porträttmåleri på Jörgen Kock

Porträtt av borgmästaren Jörgen Kock, efter kopparstick. Foto: Okänd fotograf / Malmö museum.

Det första tryckeriet 1528

Det allra första boktryckeriet i Malmö startades 1528 av Oluf Ulricksøn, en före detta präst som tidigare arbetat som boktryckare hos den katolske biskopen Hans Brask i Söderköping. Ulricksøn var inte någon framstående boktryckare och av de cirka 30 verk man känner till från hans tryckeri har de flesta anknytning till reformationsverket. Här trycktes den första psalmboken på danska 1528.

Andra tryckeriet vid Frans Suellsgatan

Malmös andra boktryckeri inrättades 1532 av Christiern Pedersen. Också han var präst från början. Pedersen var även verksam som författare, översättare och bokutgivare. Pedersen var en lärd och berest man och hans arbeten rörde sig inom många områden, främst teologi men även historia, pedagogik och medicin. I allt präglades de av hans strävan att skriva för folket och att upplysa de svaga i samhället.

I Malmö satte han upp sitt boktryckeri vid Færgestrædet (nuvarande Frans Suellsgatan) och han anställde en holländare vid namn Johan Hochstraaten som medhjälpare. Pedersens typografiska utrustning var av god kvalitet och som boktryckare var han vida överlägsen Ulricksøn.

Några av de första böckerna

Malmö stadsbibliotek äger två böcker, som tryckts i Malmö under den här tiden. Båda har sammanställts av Christiern Pedersen och båda har tryckts på hans tryckeri. Med sin En nøttelig Legebog for fattige og rige, unge og gamle, som trycktes 1533, skapade han Skandinaviens första tryckta läkarbok. Boken är i huvudsak en översättning av latinska och tyska verk, kompletterad med en del rent folkmedicinska råd.

Den andra boken, Om Urtevand, trycktes 1534 och hänför sig till samma ämnesområde. Den innehåller recept på olika sorters örtvatten, som man kunde använda för att bota diverse åkommor.

  • Andersson, Per, Från Skåne. Noteringar om böcker och bilder ur Malmö stadsbiblioteks Malmö- och Skånesamling. Malmö 2005.
  • Brandt, C. J., Om Lunde-kanniken Christiern Pedersen og hans skrifter, Kjøbenhavn 1882.
  • Fors, Gunilla, Böcker och boktryckare i reformationstidens Malmö, 1-2 (Ale 1989:1, s. 1-16, 1989:2, s. 13-24).
  • Hellström, C. G., Boktryckaren Olavus Ulrici (Nordisk tidskrift för bok- och biblioteksväsen 1945, s. 111-120).
  • Ljungdahl, J., Malmöreformatorernas litterära verksamhet (Malmö fornminnesförenings minnesskrift 1909-1919, Malmö 1920).
  • Nielsen, L., Christian Pedersen og bogtrykkerkunsten (Nordisk tidskrift för bok- och biblioteksväsen 1918, s. 45-60).
  • Pedersen, Chr., Christiern Pedersens lægebog. Malmø 1533. Udgivet i facsimile med inledning af P. Hauberg. København 1933.
  • Pedersen, Chr., Om urtevand. Malmø 1534. Faksimiledition. Med en efterskrift av B. Holmström. Malmö 1986.
sv