$left
$middle

Bevara och förvara

Läs om hur vi tar hand om föremålen i Malmö museums samlingar.

Foto: Matilda Thulin och Nelly Hercberg / Malmö museums.

Endast en liten del av alla Malmö museums föremål är utställda. De flesta föremålen finns idag förvarade i Malmö Kulturförvaltnings Centralmagasin. Där övervakar vi noggrant klimat och säkerhet. I magasinets  nya moderna konservatorsateljéer arbetar vi med förebyggande föremålsvård och konservering.

Rengöring och märkning

Alla föremål som förs in i Malmö museums samlingar och ska placeras i vårt magasin kontrolleras, rengörs och märks av en konservator.

Statusbedömning och konservering

Föremålen statusbedöms också för att man lättare ska kunna bedöma i vilket skick dessa befinner sig i och hur stor konservatorsinsats som kan komma att behövas i framtiden. För att undvika skadedjursangrepp så fryser vi i princip alla föremål som ska placeras i magasinet. Detta för att ta död på både levande insekter, larver och ägg.

Fotografering och databasregistrering

Efter att konservatorn besiktigat föremålet så digitalfotograferas det. Bilden tillsammans med en beskrivande text läggs in i föremålsdatabasen Carlotta. Slutligen placeras föremålet in i något av förvaringssystemen i magasinet.

Renovering och lagning

I de allra flesta fallen så endast rengör konservatorerna föremålen. Man vill göra så få ingrepp i föremålet som möjligt för att det ska vara så ursprungligt som det går. Ibland måste vi dock laga ett föremål. Då rör det sig oftast om skador som kan göra att föremålet skadades ytterligare, som till exempel rost.

Olika material bryts ned på olika sätt, och därför är den som utför konserveringen ofta expert på ett särskilt material, till exempel trä, textil eller metall. Han eller hon har kunskaper i kemi och teknik, men även i konst- och hantverkshistoria och arkeologi.

Vill du veta mer om föremålsvård och konservering ta kontakt med någon av Malmö Museers konservatorer.

sv