$left
$middle

Råd till dig som är i kris

Det finns mycket du själv kan göra när du befinner dig i kris.

  • Omge dig med personer som ger dig trygghet. Även husdjur kan vara betydelsefulla. Om det inte går att vara tillsammans med andra fysiskt, använd digitala kanaler för att hitta samhörighet med familj, vänner, kollegor eller andra som du tycker om.
  • Gör aktiviteter som lugnar ned kroppen. Du kan till exempel använda dig av avslappningsmetoder, andningsövningar och att utföra långsamma övningar så som att sträcka ut musklerna i stretchövningar och yoga. Många som har stark ångest blir hjälpta av att promenera. Andra aktiviteter kan vara att vistas i naturen, lyssna på musik, måla, handarbeta, baka, odla eller det som är hjälpsamt just för dig. Lägg märke till vilka aktiviteter som ger dig lugn och trygghet, försök göra mer av dessa.
  • Var vaksam på vilka metoder du använder för att lugna dig och hantera reaktioner. Var försiktig med alkohol och att använda läkemedel för exempelvis sömn- eller smärtbehandling på annat sätt än vad läkare har föreskrivit.
  • Försöka att hålla dig till vissa rutiner, att gå en promenad varje dag eller att alltid äta frukost. Dra ned på krav och sådant som känns övermäktigt just nu. Ta hjälp av andra om du inte har ork själv. Om du blir stressad av saker du upplever att du behöver göra, gör en lista och välj ut en eller två saker att fokusera på just nu.
  • Läs på om vanliga reaktioner eller prata med människor du är trygg med om hur de har känt sig efter en allvarlig händelse. Det kan vara till hjälp att känna igen sig i andra.
  • Vänd dig till personer som du har förtroende för och berätta att du har det extra jobbigt just nu. Om du märker att du mår dåligt av att prata om det som har hänt, begränsa när och hur du pratar om det. Du har inga skyldigheter att berätta om allt för alla. Om det passar dig kan du skriva ner dina känslor i en dagbok.
  • Begränsa ditt intag av sådant som stressar dig. Exempelvis nyhetsrapportering om händelsen eller att titta på videos eller upprepat lyssna på berättelser om händelsen.
  • Fokusera på något praktiskt du kan göra direkt för att hantera situationen bättre. Använd dig av dina tidigare erfarenheter, fundera över vad som har varit till hjälp för dig vid andra allvarliga händelser och försök gör det som är hjälpsamt för att hantera det du går igenom.
  • Undvik om möjligt att fatta större livsavgörande beslut eller att göra stora förändringar i ditt liv de närmaste månaderna. Berätta för dig själv att det är normalt att uppleva olika reaktioner. Starka känslor kommer och går. Det är vanligt att reaktioner kommer i vågor eller vid saker som påminner om det som inträffat. Detta är kroppens sätt att reglera det som hänt.
  • Var extra snäll mot dig själv just nu. Med nya påfrestningar är det viktigt att ge sig själv tid och extra omsorg. Intala dig själv att det inte alltid kommer att kännas så här jobbigt och att känslor kan komma och gå. Behandla dig själv så som du hade behandlat en vän som du tycker mycket om.
  • Om du känner oro för dina reaktioner, har fysisk smärta eller om du behöver annat stöd än vad du kan få från ditt eget nätverk, sök professionellt stöd. Om du inte får förtroende för den professionella hjälp du får, framför det eller byt läkare, sjuksköterska, psykolog eller kurator. Ta hjälp av andra om det känns för jobbigt.
sv