$left
$middle

Känner du oro?

Kanske är du eller någon du känner orolig för den situation som råder just nu i vår omvärld? Idag, när samhället och världen runt om oss i är i ständig förändring kan oro och rädsla uppstå oftare än tidigare. Då är det viktigt att veta att man inte är ensam. Många människor, både i Sverige och övriga världen känner oro för det som händer runtomkring oss.

Oro kan uppstå av många anledningar, både stora och små. Oro är en vanlig och helt normal känsla som ofta kommer när något förändras eller när människor upplever att de förlorar kontroll över det som sker.

Hur kan du hantera din oro?

  • Prata med någon du har förtroende för. Det kan vara en vän, lärare, familjemedlem eller granne. Genom att prata med varandra och sätta ord på våra tankar, kan oron dämpas.
  • Fortsätt att göra saker du tycker om. Tycker du om att träna, måla, fika, gå ut med hunden eller bara ta en promenad? Att göra sådant du tycker om hjälper dig att hantera jobbiga tankar.
  • Avslappning och andningsövningar kan vara till hjälp vid känslor av oro eller rädsla. De hjälper dig att komma ner i varv, att bryta jobbiga tankar och att bli lugn. Det finns många sidor online med gratis övningar, eller så kan du använda dig av denna övning:
  • Om du läser något i tidningen eller på sociala medier, var noga med att kolla upp om det som skrivs stämmer. Detta kan göras genom att kontrollera källan till det som står. Ibland kommer till exempel gamla nyheter tillbaka och sprids av människor som vill att vi ska vara oroliga och känna rädsla.
  • Det finns många organisationer i samhället som erbjuder samtal över telefon eller via chatt. Några exempel på sådana organisationer är Mind, BRIS och Jourhavande medmänniska. Om du är troende kan du också vända dig till ditt trossamfund. Många trossamfund erbjuder samtalsstöd.

Tänk på att du inte är ensam och att vi kan vara till hjälp för varandra när världen runt om oss är svår att förstå sig på.

Organisationen Mind har tagit fram information om hur du kan hantera oro och rädsla kopplat till omvärldsläget.

Har du barn i din närhet som uttrycker oro och rädsla?

  • Prata med barnet och svara på de frågor det har. Gör tillvaron så trygg och begriplig som möjligt för barnet.
  • Svara ärligt på barnets frågor. Att ljuga för barnet i syfte att skydda det kan få motsatt effekt. Barnets fantasi kan ofta vara värre än fakta.
  • Tänk på att ge åldersanpassad information. En del information kan verka skrämmande för barn. Fundera över om den information du har kommer göra nytta för barnet.
  • Fundera tillsammans med barnet på hur mycket och vilka nyheter som barnet behöver ta del av. Om barnet är stort nog för att läsa och själv ta del av information online har Lilla Krisinfo tagit fram barnanpassad information:

Försvarsmakten har tagit fram mer information om hur du kan prata med barn om läget i omvärlden:

Har du varit med om en allvarlig händelse?

Malmö stad har samlat information hur du kan hantera en kris:

sv