$left
$middle

Fritidsbåtshamnar

Alla fritidsbåtshamnar som har minst 25 fritidsbåtsplatser ska kunna ta emot allt avfall som fritidsbåtar har behov av att lämna. Fritidsbåtshamnar ska även ha en godkänd avfallshanteringsplan samt en mottagningsanordning för avfall.

Skicka in avfallshanteringsplan via blankett

Fritidsbåtshamnar är skyldiga att ha en plan för mottagande och hantering av avfall. Planen ska godkännas av miljöförvaltningen.

Använd blanketten för avfallshanteringsplan som finns hos Transportstyrelsen, fyll i den och sänd till Miljöförvaltningen i Malmö stad.

En avfallshanteringsplan ska revideras och godkännas på nytt med högst fem års mellanrum, eller så snart behovet av att lämna avfall till fritidsbåtshamnen väsentligen förändras. Vid revidering ska avfallshanteringsplanen lämnas till miljöförvaltningen minst tre månader innan föregående avfallshanteringsplan har löpt ut.

Observera att du ska skicka in blanketten till miljöförvaltningen i Malmö via e-post till miljo@malmo.se.

Avfall i fritidsbåtshamnar

Den 1 maj 2023 kom en ny föreskrift för avfallshantering i fritidsbåtshamnar (TSFS 2023:12). Syftet med föreskriften är att förbättra mottagande av avfall och på så vis minska den marina nedskräpningen på Europas kuster. Föreskriften baseras på ett uppdaterat EU-direktiv (2019/883 EU) och ersätter SJÖFS 2001:13.

Tillsynen av avfallshantering för fritidsbåtshamnar flyttades från Transportstyrelsen till kommunerna den 1 maj 2023.

Den reviderade föreskriften ställer krav på att hamnar som har minst 25 fritidsbåtplatser ska ha mottagningsanordningar som fungerar, det vill säga att de har rätt kapacitet, är rätt och bra placerade och kan repareras utan dröjsmål om de går sönder. Fritidsbåtshamnar ska kunna ta emot allt avfall som fritidsbåtar eller båtägare har behov av att lämna. Det kan till exempel vara toalettavfall, hushållssopor och farligt avfall.

Nytt krav på fritidsbåtshamnar är att även planen för mottagande av och hantering av avfall skickas till miljöförvaltningen för godkännande. Miljöförvaltningens enhet avfall och vatten bedriver tillsyn av mottagningsanordningar och godkänner avfallshanteringsplaner.

Hamnarna har möjlighet att ta ut direkt avgift för viss del av fallet

Hamnarna får täcka sina kostnader för avfallsmottagningen genom att ta ut en indirekt avgift, till exempel i form av båtplatsavgift, hamnavgift och gästhamnavgift. För toalettavfall finns det möjlighet för hamnar att ta ut en direkt avgift för viss del av avfallet.

Den som tar ut en hamnavgift eller motsvarande generell avgift ansvarar för att uppfylla kraven som rör mottagningen av avfall från fritidsbåtar. En fritidsbåtshamn som tar ut båtplatavgift är alltså skyldig att ha de mottagningsanordningar som behövs.

Om ingen avgift tas ut är det fastighetsägaren som ansvarar för att kraven är uppfyllda. Den fastighetsägare som upplåter mark till icke avgiftsbelagd hamnverksamhet har naturligtvis möjlighet att i kontraktet se till att den som använder marken åtar sig att uppfylla kraven på mottagningen av avfall.

Miljösanktionsavgift

Har hamnen ingen plan för avfallshantering eller tillräcklig mottagningsanordning kan miljöförvaltningen utfärda en miljösanktionsavgift från med 1 januari 2024.

Detta innebär att fritidsbåtshamnar behöver ha upprättat en avfallshanteringsplan samt skickat in planen till miljöförvaltningen i god tid innan årsskiftet.

Avgift för tillsynen

Miljöförvaltningen tar ut en timavgift för handläggning av avfallshanteringsplaner enligt gällande taxa för miljö -och hälsoskydd.

Med handläggningstid menas den sammanlagda tid som handläggaren på miljöförvaltningen har använt för:

  • Inläsning och granskning av ärende
  • Kontakter med parter
  • Samråd med experter och myndigheter
  • Skrivelser
  • Beslut

Vid frågor om avfallsmottagande i fritidsbåtshamnar kan du vända dig till miljöförvaltningen.

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv