Alice Lyttkens

Foto: Georg Oddner / Malmö museum
Författare född i Malmö. Hennes författarskap kännetecknas av ett stort intresse för kvinnofrågan och samhällets orättvisor. Under många år var Alice Lyttkens böcker de mest utlånade på svenska bibliotek.
Född och uppvuxen i Malmö
Alice Lyttkens föddes 1897 i en våning på Södergatan 17. Som dotter till den välkände och radikale malmöläkaren Johan Cronquist kom hon tidigt i livet i kontakt med de fattigaste malmöbornas lidande och utsatthet. Det väckte hennes klassmedvetenhet. Hon intresserade sig också för kvinnornas situation och deras frigörelse.

En interiör från ett rum i Yngve och Alice Lyttkens hem i Stockholm cirka 1930. I en soffa sitter från vänster Alice Lyttkens, Ingrid Cronquist, Ludvig Cronquist, Yngve Lyttkens och Antonie Cronquist. Framför soffan på golvet sitter fyra barn, förmodligen från vänster Ulf Lyttkens, Johan Cronquist, Ulrika Lyttkens och Ingegärd Cronquist. Foto: Okänd fotograf / Malmö museum
Debuterade 1932
1932 debuterade hon med romanen Synkoper som bland annat diskuterade abortfrågan. Alice Lyttkens var en otroligt produktiv författare kanske mest är känd sina historiska romansviter. En av bokserierna utspelar sig i Malmö och handlar om köpmannafamiljen Grugges historia från första världskrigets tid till 1920-talet. I de gamla köpmanshusens mörka förmak och salonger finns en stark Malmöstämning.
Mer om Malmö finns att läsa om i den första delen av hennes memoarserie Leva om sitt liv i vilken hon livfullt berättar om uppväxten i det välbärgade läkarhemmet.
Stort intresse för kvinnofrågor
Alice Lyttkens stora intresse för kvinnofrågor drev henne att skriva det viktiga trebandsverket om den svenska kvinnans historia – Kvinnan finner en följeslagare, Kvinnan börjar vakna, Kvinnan söker sin väg.
Utrdrag ur boken Leva om sitt liv – Minnen från sekelskiftet till 1920.
”Det var en söndagsmorgon. Vi tog spårvagnen, gick av på Östra Förstadsgatan och vek in på en tvärgata, en trist gata med ruckliga hus. Det var en fuktig, lite disig höstdag. Vi kom in på en illaluktande gård med en rad dass och några överfulla avskrädestunnor. En hop ungar lekte där. De blev tysta när de såg oss. De drog sig undan och kröp rädda ihop i ett hörn där de började stirra på oss med förskräckta blickar. Sen tog vi oss upp för en gänglig trappa på husets yttersida, en sån som vi brukade kalla ”hönsastege”.
Vi kom in i en mörk och kall vindsgång och genom en tunn dörr in i något som inte var en människobostad utan ett uselt förvaringsrum för illa tilltygade varelser utan värde. Det luktade snusk, unken kyla och öl. Det inneslöt den djupaste mänskliga förnedring. Glaset i takfönstret var sönderslaget.
Man hade försökt täta det med tidningar. Det fanns tre sängar med trasiga, obeskrivligt smutsiga sängkläder, en skock ungar trängde sig utmed väggarna som om de vore lika vettskrämda som barnen på gården. En karl låg och snarkade på en av sängarna. I den andra låg hans sjuka hustru. Hon andades tungt och hade feberrosor på kinderna. Pappa hörde på hennes lungor. – Lunginflammation, sa han. Hon tog våldsamt i och förklarade att hon inte ville till sjukhuset. Pappa lovade. Av erfarenhet visste han hur rädda de flesta var för sjukhuset. Lite brutalt väckte han karlen som inte var fullare än att han kunde svara på frågor.
Det bodde alltså åtta stycken i vindskupan, föräldrarna och sex barn. Själv arbetade han vid hamnen, hon på Doffeln, två av pojkarna på någon fabrik, två flickor var springflickor och så delade syskonen ut tidningar på mornarna.”
Verk av och om Alice Lyttkens
Böcker i urval
- Synkoper (1932)
- Flykten från vardagen (1933)
- - kommer inte till middagen (1934)
- Falskt vittnesbörd (1939)
- Svensk kvinna (1941)
- Syndafall (1942)
- Svenska mödrar (1946)
Böcker ur serien om familjen Tollman
- Lyckans tempel (1943)
- Längtans blåa blomma (1944)
- Nya stjärnor tändas (1945)
- Statt upp min älskade (1947)
- Tag lyckan fatt (1949)
Lyttkens böcker om kvinnohistoria
- Kvinnan finner en följeslagare: den svenska kvinnans historia från forntid till 1700-tal (1972)
- Kvinnan börjar vakna: den svenska kvinnans historia från 1700 till Fredrika Bremer (1973)
- Kvinnan söker sin väg: den svenska kvinnans historia från liberalismen till vår tid (1974)
Lyttkens memoarer
- Leva om sitt liv, 1: Minnen från sekelskiftet till 1920, 1977
- Leva om sitt liv, 2: Tjugotalet – omvälvningarnas tid: 1920–1930, 1978
- Leva om sitt liv, 3: Trettiotalet – kastvindarnas tid, 1979
- Leva om sitt liv, 4: Fyrtiotalet – barbariets tid, 1980
- Leva om sitt liv, 5: Femtiotalet – glädjens och prövningarnas tid, 1984
- Leva om sitt liv, 6: Det sena femtiotalet – på gott och ont, 1985
- Leva om sitt liv, 7: Sextiotal, sjuttiotal, åttiotal, 1989
- Jag minns, 1992
Filmatisering av Lyttkens verk
- Lyttkens andra del i serien om familjen Tollman, Längtans blåa blomma, låg till grund för tv-serien Längtans blåa blomma från 1998.
Sidan senast uppdaterad: