Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Hjalmar Gullberg

Porträttmålning på Hjalmar Gullberg

Hjalmar Gullberg avbildad av Agda Holst 1935.

Malmöfödd författare, poet och översättare som även var verksam som chef för Radioteatern och ledamot i Svenska Akademin.

  • 1898-1961

Hjalmar Gullberg är en av de mest betydelsefulla svenska poeterna under 1900-talet. Han föddes i Malmö den 30 maj 1898 utanför äktenskapet, något som på denna tid innebar en stor social skam framförallt för kvinnan. Hjalmar blev därför placerad hos Elsa och Bengt Gullberg i ett enkelt arbetarhem. Hans fostermor såg till att han fick en kärleksfull uppväxt och bra utbildning.

Studerade i Lund

Efter klassisk linje på gymnasiet fortsatte Hjalmar Gullberg sina studier på Lunds Universitet och tog en Filosofie licentiat 1927. Under sin studietid var han redaktör och skribent i studenttidningen Lundagård.

Genombrottet kom 1932

Hjalmar Gullberg utvecklade en ny poetisk metod som innebar att han förenade det klassiska versmåttet med modernt språk. 1927 debuterade han med diktsamlingen ” I en främmande stad” men fick sitt stora genombrott med diktsamlingarna ”Andliga övningar” (1932) och ”Kärlek i det tjugonde seklet” (1933).

Melankoli och främlingsskap återkommande teman

Teman som återkommer i hans diktning är känslan av melankoli och främlingskap. Flera dikter har blivit tonsatta som till exempel ”Kyssande vind” och ”Till en Näktergal i Malmö”. En annan av Hjalmar Gullbergs mest kända dikter är ”Död Amason” som han skrev som en hyllningsdikt till författaren Karin Boye efter hennes försvinnande och självmord.

Teaterchef och medlem i Svenska Akademien

Hjalmar Gullberg var teaterchef på Radiotjänst (Sveriges Radio) under många år och valdes in i samfundet De nio (1937) och senare i Svenska Akademien (1940).

Sidan senast uppdaterad:

sv