Johan Richthoff
Den starke tunnbindaren från Limhamn blev OS-medaljör i tungviktsbrottning och religiös föreläsarprofil.
Tunnbindaren blev tungviktsbrottare
Johan Richthoff växte upp i en barnrik familj i Limhamn och gick under sina skolår i Linnéskolan. Hans far var tunnbindare och yrket gick i arv till Johan. Styrkan han tillgodogjort sig genom arbetet visade sig komma till användning då den 198 centimeter långe Richthoff provade på brottning i den nystartade föreningen BK Kärnan i Limhamn. Han hade tränat både friidrott och fotboll tidigare, men började brottas först vid 24 års ålder. Det visade sig snabbt att han hade stor fallenhet för sporten.
Guldmedaljör vid två olympiska spel
Richthoff blev uttagen till de olympiska spelen i Paris 1924 där han blev fyra. Samma höst blev han bjuden till Cirkus i Stockholm för en match mot OS-guldmedaljören Henri Deglane. Fyra minuter in i matchen stod Richthoff som segrare och blev publikfavorit.
Han vann guld i den fria stilens tungvikt vid två OS, både 1928 i Amsterdam och 1932 i Los Angeles. Samma år satsade Richthoff på en proffskarriär som fribrottare i Nordamerika. Det blev en intensiv period med 100 matcher utan förlust på ett år, där han vann 92 matcher och brottades oavgjort i åtta. På grund av sin ljusa hy och sitt blonda hår fick han smeknamnen ”Snövit” och ”Den vita valen”.
Tillbaka till Europa
Ett år i Nordamerika räckte för Richthoff och 1933 återvände han till Sverige. Här skrev han memoarboken ”Flygande tackling och platt fall” som kom ut 1935. Han fortsatte med den professionella brottningen i Europa ända till 1947. Totalt gick Richthoff över 500 matcher utan att fallbesegras.
Meriter från EM
Richthoff hade tagit EM-brons 1926 och EM-silver 1927 i grekisk-romersk stil. Mellan de båda OS-gulden blev det dock ännu ädlare valör. Både 1929 och 1930 tog han EM-guld i både fristil och grekisk-romersk stil. För denna bedrift blev han samma år den förste Malmöbo som fick Svenska Dagbladets utmärkelse Bragdguldet. Richthoff tog åtta svenska SM-guld mellan 1925–32, sex i fristil och två i grekisk-romersk brottning.
Det kristna livet
Johan Richthoff var starkt troende och verksam inom Missionsförbundet samt nykterhetsrörelsen. Han var en populär föredragshållare och berättade under dessa evenemang både om sitt idrottsliga liv, och om sin kristna tro. Richthoff var en föreningsmänniska som sjöng i kören Sångarbröderna, verkade som idrottsinstruktör och var en hängiven schackspelare.
Invald i Walk of Fame
Johan Richthoff valdes in i Malmöidrottens Walk of Fame på Stadiontorget 2009.
Limhamns Brottarklubb arrangerar årligen Richthoff-cupen till minne av den legendariske brottaren. Johan Richthoff är begravd på Limhamns kyrkogård.
Litteraturtips
- Boken om brottning. 1947
- Guldboken : om alla våra olympiamästare : 1896-1980. 1980
- Johansson, Ulf R, Hundra år sen Snövit föddes. Mästerbrottaren
- Kihlberg, Morgan, Brottningens historia och legendariska brottare. 1977
- Malmö stads historia, del 6. 1992
- Petersson, Thure, Svensk brottning 100 år. 2009
- Richthoff, Johan, Flygande tackling och platt fall! 1935
- Richthoff, Johan, Julaftonsfärden från Limhamn till Malmö.
- Skånsk idrotts historia. 2008
Sidan senast uppdaterad: