$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Ricky Bruch

Äldre porträttbild på Ricky Bruch
  • 1946-2011

Världsberömd diskuskastare från Malmö som skapade rubriker även utanför idrottsarenan.

Uppväxt och idrottskarriärens start

Ricky Bruch föddes i 1946 i Örgryte men flyttade tidigt till Malmö där han växte upp i Friluftsstaden. Enligt Rickys självbiografi började hans idrottskarriär med att han kastade sten över husen vilket resulterade i att en och annan sten hamnade på grannarnas mattor efter att de gått igenom fönsterrutorna. Efter en del krav på ersättningar tröt hans föräldrars tålamod och de beslöt sig för att ta med honom till Malmö Allmänna Idrottsförening. Där träffade de tränaren Kurt Alexandersson och Bruch far sa till honom ”Om Du inte kan göra en kastare av den här grabben, kan du ingenting”

Tog den första svenska OS medaljen i friidrott på 20 år

Bruch kom att tillhöra världseliten i diskus och tog totalt 13 SM-guld, 11 i diskus och 2 i kula. EM-silver 1969 och EM-brons 1974. Höjdpunkten i karriären kom 1972 då han tangerade världsrekordet i diskus med 68,40 vid DN-galan i Stockholm. Samma år tog han OS-brons i München, den första svenska friidrottsmedaljen på 20 år. Landslagskarriären tog slut 1985, efter en dispyt med dåvarande förbundskaptenen Anders Borgström.

Skapade rubriker även utanför idrotten

Ricky skapade även rubriker utanför idrottsarenan. Han gick öppet ut med att han ätit anabola steroider tidigt i karriären (under början av 1970-talet var de flesta preparat tillåtna).

Han satsade på bodybuilding och 1984 spelade han rövare i filmen Ronja Rövardotter. Han spelade in en singel och gav ut en självbiografi samt en diktsamling.

År 2011 avled Ricky Bruch. Han är begravd på Limhamns kyrkogård.

Stjärnor

Stjärnor har sina banor
därute i mörka alltet.
Jag har mina vanor:
på ägg lägger jag saltet

Dikt av Ricky Bruch

sv