$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Fredrik Ekelund/Marisol M

Porträttfoto av Fredrik Ekelund.

Fredrik Ekelund. Foto: Emelie Asplund

Författare, poet, översättare, dramatiker, fotbollsfantast och transperson.

  • 1953-

Fredrik Ekelund är född i Uppsala 1953 och flyttade som 9-åring till Malmö.

Författardebut 1984

Författardebuten kom 1984 med hamnarbetarskildringen och generationsromanen Stuv Malmö, kom! Torget (2001) gestaltar livet kring Möllevångstorget, en kör av olika röster.

Många romaner som utspelar sig i Malmö

Sambafotboll som kom 2002, är en personlig berättelse om Brasilien, där fotboll både är en konstart och en dröm om ett bättre liv. Boken har hyllats som den bästa som skrivits om fotboll på svenska. I M/S Tiden (2008) återvänder Ekelund till sina forna arbetskamrater i hamnen och deras livsöden och minnen. Berättelsen växer till att omfatta arbetarstaden Malmös historia. Natten undrar vem jag är kom 2017 och är den sjätte romanen med Hjalmar Lindström och Monica Gren från Länskrim i Malmö, ett team med god insyn i Malmös undre värld.

Porträttfoto på Marisol M

Marisol M. Foto: Emelie Asplund.

Skriver om transidentitet

2018 börjar ett nytt kapitel i Ekelunds författarskap. Då kom romanen Q, där en medelålders man, författarens alter ego, upptäcker sin transidentitet och genomgår en personlig kris. Skamkänslor blandas med glädjen i att äntligen känna sig hel.

”Som Marisol upplever jag mig själv som mjukare, mindre offensiv, mer lyssnande och mer som att jag inte behöver bevisa något. Jag kan bara vara. Det njuter jag otroligt av. Som Fredrik är jag en prestationskille. Jag ska alltid arbeta, alltid prestera, har alltid mina att göra-lappar. Marisol är lugnare, mer avspänd och harmonisk.”

Marisol

Mångsysslare

Fredrik Ekelund skriver även dramatik, har gjort två filmer tillsammans med dokumentärfilmaren Lasse Westman och är översättare. Som Marisol sjunger hen i trion ”Marisol y los dos Compañeros” och i juli 2020 utnämndes Ekelund till ambassadör för Malmö FF.

sv