Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Edvard Persson

Äldre porträttfotografi på Edvard Persson.

Porträtt på Edvard Persson, Södra Teatern, Stockholm, februari 1932. Foto: Hugo Cederberg / Malmö museum.

En av Sveriges mest folkkära filmskådespelare som i film efter film spelade munter och godmodig skåning.

  • 1888-1957

Edvard Persson föddes den 17 januari 1888 på Mjölnargatan 5 i Malmö. Han hade sångröst och musikalitet. När Edvard kvitterade ut sitt avgångsbetyg från Pildamsskolans 4:e klass våren 1900 och blev tillfrågad vad han ville göra svarade han: Jag vill sjunga! Inte arbeta i byggbranschen som sin far.

Från amatörteater till operettsällskap och folklustspel

Annandag jul år 1900 gavs Värmlänningarna på Malmö teater. Det avgjorde allt för Edvard – han skulle bli skådespelare. Edvard började med amatörteater, så småningom turnerade han med ett resande operettsällskap. Han fick sitt genombrott som gubben Österman i folklustspelet Bröllopet på Solö på Friluftsteatern i Pildammarna.

Populär filmfavorit

Våren 1925 kom Edvard Persson till Hipp och blev ganska snart omåttligt populär. Sten Broman skrev ”Det var något absolut naturligt för Edvard att uttrycka sig komiskt. Han var spontan, originell och genuin.” Han blev filmfavorit i Sverige 1932 med filmen Söderkåkar – som blev en riktig succé! Man menade att han tillförde något nytt inom komikerfacket. Han arbetade med diskretare medel än sina kollegor och hans dialogteknik var välavvägd och exakt.

Äldre fotografi på Edvard Persson som står med en cykel på en strand. Framför cykeln intill Persson står en liten hund.

Söder om landsvägen

En av de mest populära av hans filmer var Söder om landsvägen som hade premiär 1936. Han gjorde ett femtiotal filmer under sin karriär och var den tidens absolut största filmstjärna i Sverige och i övriga Norden. Ett flertal av filmerna fick en tydlig skåneprägel och Edvard Persson blev sinnebilden av matglad och godmodig skåning.

Minnet lever kvar

Minnet av Edvard Persson lever kvar i olika former. Kvällsposten delar årligen ut Edvardpriset. Peps Persson spelade in skivan Persson sjunger Persson. SVT gjorde 1987 dramadokumentären ”Allt ljus på mig!” med Michael Segerström i huvudrollen. Och inför andra halvlek under Malmö FF:s hemmamatcher sjunger supportrarna "Ingen himmel e så blå som min" till melodin av Perssons låt ”En liden vid kanin”.

Signaturmelodi

”En liden vid kanin” var Edvard Perssons signaturmelodi som han gärna sjöng vid publika evenemang. Vid en av hans turnéer drog han storpublik på 23 000 till Folkets park i Malmö. Programmet avslutades med att han ställde frågan som hela publiken stod och väntade på: Ska vi ta Kaninen?

”Vi har egna skånska senapskorn och vi har vårt eget Ljungbyhorn Vidare så har vi – obs! egen prima skånsk kalops och stora kor med buffelhorn Vi har eget Skånebrännevin Kvalitén den är så jäkla fin så man kan bli så sne´ så man överallt kan se en liden, liden vid Kanin.”
Edvard Persson

Sidan senast uppdaterad:

sv