Under februari-maj 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Werup, Jacques

Jacques Werup

Diktare, roman-författare, jazzmusiker, sångare, estradör, litteraturkritiker, översättare, skåning och kosmopolit.

  • 1945-2016

Debutromanen Returbiljett Polen (1971) handlar om två unga män som reser till Polen för att roa sig med prostituerade och svartväxlare. I Swiss made (1975) gör författaren upp med sin borgerliga bakgrund. Hemstaden (1981) är en kritisk granskning av Malmös utveckling mot anonymitet och likriktning. Malmö är också miljön för större delen av Shimonoffs längtan (1983) en tragi-komisk skildring av exilens villkor. Porträttet av Elias Shimonoff har lånat drag av Werups morfar som på vindlande vägar kom från Varna i Bulgarien till Malmö där han skaffade familj och öppnade mattaffär.

Den ofullbordade himlen (1996) är ett porträtt av Elsa Andersson, Sveriges första kvinnliga flygare. Jan Troells film Så vit som en snö bygger på aviatrisens dramatiska livsöde. Lev länge, dö ung (2001) utspelar sig delvis i Malmö och bygger på jazzlegenden Gunnar "Siljabloo" Nilssons liv.