Eric Persson
Son till en målare, tjänsteman på Påhlssons chokladfabrik, socialdemokrat och ordförande för MFF i nästan 40 år.
Barndom och uppväxt
Eric föddes i Västra Skrävlinge församling som äldsta barnet till Nils Peter och Cecilia Sörensson. Nils Peter, bördig från Bara var målare till yrket och Cecilia var dotter till en statardräng på Fredriksbergs gård i Oxie. Familjen kom att utökas med ytterligare fyra barn samt flytta från Idunsgatan till Torpgatan.
Fadern som var aktiv Socialdemokrat introducerade Eric tidigt i rörelsen, ett parti som han kom att vara trogen. Han sägs varje år ha vandrat i förstamajtågen och på sin 80-årsdag tilldelades han Brantingmedaljen av Olof Palme.
Giftemål och anställning på Påhlssons chokladfabrik
Efter realexamen och studier vid handelshögskola gifte sig Eric 1927 med Charlotta Andersson. Han fick anställning på Påhlssons chokladfabrik där han avancerade till inköpschef.
Ordförande i MFF 1937
Eric var intresserad av fotboll och valet föll på MFF då föreningen hade en påtaglig arbetarbakgrund. År 1925 skrev han in sig som medlem i klubben och fyra år senare valdes han in i styrseln först som sekreterare och därefter som ordförande 1937.
Stort engagemang i sporten
Utöver sport var Eric intresserad av historia, sociala frågor och utbildning. De tre Malmöklubbarna MFF, Sparta och Malmö Allmänna Idrottsförening (MAI) stod varandra nära. MFF och Eric Person bidrog bland annat ekonomiskt till att Sparta 1923 kunde skicka sex brottare till SM samt möjliggjorde för MAI att skicka friidrottare till SM. Det fanns även planer på att slå samman MAI och MFF, planer som dock rann ut i sanden.
MFF som hade brottats med både resultatmässiga och styrelsemässiga problem under 1920-talet upplevde en ny period med Eric Persson. En period som kom att var i mer än femtio år.
Fotbollsföreningens Vänner
För att stärka gemenskapen inom klubben tog Eric Persson år 1933 initiativ till bildandet av Ordenssällskapet Fotbollsföreningens Vänner för äldre medlemmar. Ett sällskap som fortfarande är aktivt
Internationellt utbyte
Eric Persson var mån om att fostra lokala fotbollstalanger. 1951 hade till exempel MFF 110 spelare i sina olika lag, av dessa kunde 97 räknas såsom ur-MFF:are, det vill säga spelare som börjat i pojklaget. Men för att hitta nya impulser rekryterade Eric Persson ofta utländska tränare. Lag från utlandet lockades då och då till Malmö för träningsmatcher och MFF gjorde regelbundet turnéer utomlands.
Det internationella utbytet var viktigt. För spelarna var det också en förmån att få se andra delar av världen. Folkbildaren Eric Persson var vid de tillfällena noga med att spelarna skulle se annat än bara hotell- och omklädningsrum.
Engagerade sig i de judiska flyktingarna efter kriget
Eric engagerade sig i de judiska flyktningarna under andra världskriget där han hjälpte flyktningar att komma till Malmö från Köpenhamn. Ett engagemang som han belönades med den danska orden, Christian X:s Frihetsmedalj.
Förtroendevald på många olika poster
Eric Persson var ledamot av uttagningskommittén 1949–54 och 1957–61, samt uttagningskommitténs ordförande vid VM 1958. Styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet 1943–68. Ordförande i Föreningen Svenska Serien 1942–56. President i Intertotocupen 1965–74. Ledare i Malmö FF från 1929. Ordförande i Malmö FF 1937–75, under vilken tid klubben tog 11 SM och 9 cuptitlar.
Begravd i Malmö
Eric dog 1984 och ligger begravd på S:t Pauli mellersta kyrkogård i Malmö.
Sidan senast uppdaterad: