Axel Cronquist

Axel Cronquist, fotograferat på Ven 1949. Fotograf okänd/Malmö museum
Sveriges främste kännare av hästvagnar. En driven eldsjäl som lämnade efter sig en betydande kulturhistorisk gärning. En försummad kulturperson i Malmös historia.
Utbildning och arbete
Axel Cronquist var en svensk väg- och vattenbyggnadsingenjör född i Malmö 1873. Efter avgångsexamen vid Kungliga Tekniska högskolan 1895 var han verksam i USA en tid, innan han slog sig ner i Malmö som konsulterande ingenjör i väg- och vattenbyggnadsfrågor. Efter 1934 koncentrerade han sig på sitt huvudintresse, hästvagnskulturen. Han var Sveriges främste kännare av hästvagnar, och initiativtagare till det vagnsmuseum som 1965–2005 fanns vid Drottningtorget i Malmö.

Familjen Cronqvist julafton 1905. Axel Cronqvist stående nummer två från vänster. När Axel växte upp samlades man ofta på helgerna hemma hos hans farmor Anna Christina Cronquist för att äta middag och spela olika sällskapsspel. Foto: Okänd fotograf / Malmö museum
Familjen
Axels far var köpman och hade en för sin tid stor manufaktur och vitvaruaffär belägen i fastigheten Södergatan 14 i nuvarande Apoteket Lejonets byggnad. Firman hette A.C. Cronquist & Son och grundades 1849 av Axel Cronquists farmor Anna Christina Cronquist. Det var ett borgerligt hem med humanistiska värderingar. Fadern satt med i styrelsen för Malmö museum och var delaktig i arbetet kring Nordiska museet.
Intresse för hästar redan som barn
Redan när Axel var en liten pojke väcktes hans intresse för allt som hade med hästar att göra. Han växte upp med de marknader som förekom en gång i månaden då befolkningen från landsbygden kom in till Malmö för att sälja eller köpa vad de behövde. Uppifrån fönstren på ovanvåningen till sin bostad kunde han se kreaturen ledas till Lilla Torg och följa de olika vagnar och ekipage som kördes ut och in i staden.

Axel Cronquist kör museets ekipage. Ekipagets utstyrsel hör till Malmö museum. Foto: Okänd fotograf / Malmö museum.
Museimannen och författaren
Genom ekonomiskt stöd från Nordiska museet fick Cronquist möjlighet att utveckla sitt intresse för vetenskapen om vagnar, vehikulogi, genom att resa runt i Sverige men också i Skandinavien och i en del europeiska länder. Under sina resor fotograferade och tecknade han av olika typer av vagnar och ekipage, dels för sin egen del, dels för museets räkning.
Fördjupning: Mer om Cronquists arbete med vagnvetenskap
I Stockholm studerade han kröningar och hovfester, då de praktfullaste ekipagen visades upp. I Skåne intervjuade han godsägare, bönder och kuskar. Samtidigt som han beskriver ett bortglömt hantverk, lämnar han vittnesbörd om de stundtals besvärliga villkoren för landtransporter och resor före ”automobilens” tidevarv. För sitt arbete tilldelades han 1928 Nordiska museets Hazelius-medalj.
Under åren 1927–1943 verkade Axel Cronquist också som föreståndare för Eslövs stads- och hembygdsmuseum och han var även ordförande i dess styrelse 1934–1943.
Författaren
I sin bok Ekipage från 1952 sammanställde Cronquist en del av sitt stora vetande. Han var en erkänd auktoritet inom området vehikulogi (vagnsvetenskap) och kallades på sin tid för ”vagnarnas Linné” eftersom han i boken Ekipage sammanställt den första klassificeringen av vagnar och tillbehör.
Axel Cronquist är "Utan gensägelse den främste kännaren i vårt land av ekipagens värld", skrev Nordiska museets dåvarande chef i ett förord till Cronquists bok. För vagnkännare i Sverige intar Axel Cronquist och hans bok Ekipage en position som en klassiker i ämnet.
Axel Cronquist var en flitig skribent även vid sidan av sitt intresse för vagnar. Han författade en mångfald uppsatser i tekniska, genealogiska och allmänna kulturella ämnen som publicerades i dags- och fackpress, där han skildrar det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets samhälle.
Jag har nog gjort fel val när det gäller mitt yrkesval som väg- och vatteningenjör, det är hos den humanistiska sidan av mig jag finner glädjen i livet, hade jag fått välja på nytt så skulle jag blivit museimänniska i stället.
Malmö museums vagnssamling
Axel Cronquist är mannen bakom Malmö museums vagnssamling. Han räddade ett stort antal åkdon av olika slag, både från skrothandlares upplagstomter och från dammiga logar och lider, samtidigt som han under 25 år av resor för Nordiska museets räkning inventerade det skånska vagnbeståndet
Fördjupning: Mer om museets vagnsamlingar
I och med att bilismen satte fart under första delen av 1900-talet, upphörde både tillverkning och bruk av vagnar och landåer. Under sina resor bearbetade Cronquist godsägare och bönder på gods och herrgårdar så att de skulle skänka sina gamla oanvända vagnar till bland annat Malmö museum.
Den som förmedlade kontakterna mellan vagnarnas ägare och museet var Axel Cronquist. I hans skriftväxling kan man följa diskussioner kring föremål som han ville låna eller köpa in för museets räkning till det kommande vagnsmuseet.
Som ett resultat av dessa kontakter, öppnade Vagnsmuseet i Malmö år 1965. Då var Axel Cronquist 92 år gammal.

Bild från Axel Cronquists samling på Malmö museum.
Axel Cronquists minne
Axel Cronquist som var gift två gånger hade inga barn. Han ligger begravd på Gamla begravningsplatsen invid Stora Nygatan. Vid tiden för sin död var Axel Cronquist bosatt på Grynbodgatan i Malmö. När han avled 1968 tillföll stora delar av hans kvarlåtenskap Malmö museum.
Axel Cronqvists samling består framförallt av bohag, en boksamling samt ett arkiv vilket innefattar dels familjerelaterat material som brev och foton, men framförallt handlingar rörande den omfattande vagnsundersökning som Cronqvist utförde för Nordiska museets räkning under 1920–40-talen och vilken resulterade i boken ”Ekipage” tryckt 1952 av Nordiska museet.
Fördjupning: Mer om samlingar efter Axel Cronquist
I testamentet upprättat av civilingenjören Axel Cronqvist (1873-1968) och hans hustru Eva Maria född Forsberg (1891-1967) förordnades att delar av deras förmögenhet skulle överlämnas till Malmö museum för att användas enligt vissa principer. De ekonomiska tillgångarna skulle uteslutande användas för vård men inte inköp av nya föremål, av sådant i samlingarna som har vehikulogiskt intresse. Namnet på gåvan föreslogs vara Carl och Axel Cronquists minne, som tack till Axels bror medicine doktor Carl Cronquist.
Axel Cronquist skapade den ekipagesamling, som slutligen fick sin hemvist i Vagnsmuseet i Malmö invigt 1965 och nedlagt 2004. Samlingen som anses vara en av de förnämsta i Skandinavien är för närvarande magasinerad.
Litteraturtips
- Cronquist, Axel, Ekipage i Malmö i äldre tider (1928) Cronquist, Axel., Hjulångare och propellerfartyg i Malmö hamn under förra århundradet. (Särtryck ur: Malmö fornminnesförenings årsskrift 1948.) Cronquist, Axel, Vem är Vem?: Skånedelen, 1948
- Svensson, Christian, Axel Cronquists samling: Dokumentationsenheten Rapport 2000:4, Malmö museum
- Cronquist, Axel, Ekipage (1952)
Sidan senast uppdaterad: