Mary Andersson
Författare som i sina verk beskriver arbetarklassens hårda arbets- och livsvillkor i 1900-talets Malmö
Uppväxt och barndom
Mary Andersson föddes 1929 och växte upp med föräldrar och sex syskon i ett barnrikehus på Nobelvägen i Malmö. Barnrikehus var bostäder avsedda för familjer med många barn och och arbetarfamiljer. Andersson tyckte om att uttrycka sig, drömde om en sångarkarriär och hade kommit på andraplats i en skrivtävling som Sydsvenskan anordnat. Hon fick inte så mycket tid att skriva, sjunga eller studera utan fick börja arbeta som 13-åring på en senapsfabrik.
Började skriva skådespel i 40-årsåldern
När Mary Andersson var i fyrtioårsåldern förlorade hon jobbet för tredje gången. Då bestämde hon sig för att ta tag i skrivandet. Hon debuterade med skådespelet Maria från Borstahusen som är baserad på hennes egen familjs erfarenheter. Skådespelet handlar om ett proletärkollektiv vid Bredgatan på Öster i Malmö i början av 1900-talet. Skånska teatern iscensatte pjäsen i Landskrona med stor framgång.
Hennes bok ”Asbestarbetarna berättar” bygger på intervjuer med människor med koppling till Eternitfabriken i Lomma. Den belönades med tidningen Arbetets pris "Låt leva" och gav upphov till en ändring i arbetsmiljölagstiftningen.
Skildrade uppväxten i barnrikehusen
Uppväxten i barnrikehusen i Malmö har Mary Andersson skildrat i flera böcker. Hennes romaner handlar ofta om fattiga kvinnors utsatthet men också deras humor, gemenskap och uthållighet.
Musikal, kulturpris och egen temalekplats
Mary Anderssons roman "Dåliga mänskor" sattes 1999 upp som musikal på Malmö Musikteater med musik av Mikael Wiehe. Mary Andersson belönades med Malmö stads kulturpris 2015 och numera finns det en temalekplats med Mary Anderssons namn i kvarteren där hon själv växte upp.
Sidan senast uppdaterad: