$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Mary Andersson

Äldre porträttbild på Mary Andersson
  • 1929-2020

Författare som i sina verk beskriver arbetarklassens hårda arbets- och livsvillkor i 1900-talets Malmö

Uppväxt och barndom

Mary Andersson föddes 1929 och växte upp med föräldrar och sex syskon i ett barnrikehus på Nobelvägen i Malmö. Barnrikehus var bostäder avsedda för familjer med många barn och och arbetarfamiljer. Andersson tyckte om att uttrycka sig, drömde om en sångarkarriär och hade kommit på andraplats i en skrivtävling som Sydsvenskan anordnat. Hon fick inte så mycket tid att skriva, sjunga eller studera utan fick börja arbeta som 13-åring på en senapsfabrik.

Började skriva skådespel i 40-årsåldern

När Mary Andersson var i fyrtioårsåldern förlorade hon jobbet för tredje gången. Då bestämde hon sig för att ta tag i skrivandet. Hon debuterade med skådespelet Maria från Borstahusen som är baserad på hennes egen familjs erfarenheter. Skådespelet handlar om ett proletärkollektiv vid Bredgatan på Öster i Malmö i början av 1900-talet. Skånska teatern iscensatte pjäsen i Landskrona med stor framgång.

Hennes bok ”Asbestarbetarna berättar” bygger på intervjuer med människor med koppling till Eternitfabriken i Lomma. Den belönades med tidningen Arbetets pris "Låt leva" och gav upphov till en ändring i arbetsmiljölagstiftningen.

Bild på en illustrerad affisch.

Teateraffisch som annonserar Skånska Teaterns föreställning ”Maria från Borstahusen” en arbetarskildring från sekelskiftets Malmö av Mary Andersson. Året är 1977. Foto: © Vladimira Tabáková / Malmö museum

Skildrade uppväxten i barnrikehusen

Uppväxten i barnrikehusen i Malmö har Mary Andersson skildrat i flera böcker. Hennes romaner handlar ofta om fattiga kvinnors utsatthet men också deras humor, gemenskap och uthållighet.

Äldre foto på trähus i två våningar

Hus på Sorgenfri – nödbostäder, 1928. Foto: Okänd fotograf / Malmö museum.

Musikal, kulturpris och egen temalekplats

Mary Anderssons roman "Dåliga mänskor" sattes 1999 upp som musikal på Malmö Musikteater med musik av Mikael Wiehe. Mary Andersson belönades med Malmö stads kulturpris 2015 och numera finns det en temalekplats med Mary Anderssons namn i kvarteren där hon själv växte upp.

sv