Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lennart Strand

Svartvit bild av en man i löparlinne med nummerlapp.

Lennart Strand, 1940-tal. Foto: Otto Ohm / Malmö museum

  • 1921-2004

Medeldistansaren från Malmö med det lätta och fjädrande löpsteget som blev OS-medaljör och en av världens främsta löpare.

En naturbegåvad medeldistansare

Lennart Strand föddes 1921 på Möllevången och tävlade i sin ungdom i rodd. Största meriten blev vinst i junior-VM för Malmö Roddklubb. Han började satsa på löpningen på allvar först i 20-årsåldern och blev medlem i MAI. Där användes han tidigt i karriären som ”hare” till Gunder Hägg och Arne Andersson, alltså en som håller farten främst i medeldistanslopp. Han lär ha varit så bra på detta att han ibland vann mot favoriterna. Som idrottare har Strand beskrivits som en naturbegåvning med ett lätt löpsteg som genom sitt verksamma idrottsliv kämpade med dåliga tävlingsnerver.

Utveckling och världsrekord

Tack vare att Sverige förhöll sig neutralt under andra världskriget hade idrottarna möjlighet att träna och tävla och var på så sätt bättre förberedda för kommande mästerskap än sina europeiska kollegor. Under denna period utvecklades Strand till en av världens främsta löpare på 1500 meter.

Det stora genombrottet kom när han på SM 1945 besegrade Arne Andersson på denna sträcka. Samma år var han tillsammans med Gösta Jacobsson, Sven Stridsberg och Gunder Hägg med i det stafettlag som satte världsrekord på 4 x 1500 meter i Norrköping.

Svartvit bild av två löpare fångade i ögonblicket när de växlar stafettpinne.

Utomhusbild som visar premiär på Kolstybben, Fredsstafetten. Lennart Strand och Karl Lund vid sista växlingen. Foto: Otto Ohm / Malmö museum

Profilernas diskvalificering banade väg för Strand

Lennart Strand fick möjlighet att ta klivet in i friidrottens finrum när de två stora profilerna Gunder Hägg och Arne Andersson, verksamma även de i MAI, vintern 1946 diskvalificerades för brott mot amatörbestämmelserna. Vid EM i friidrott i Oslo senare samma år vann han guld på 3.48,0 före Henry Eriksson. Strand blev även amerikansk mästare på 1500 meter under sin löparturné i Amerika 1946.

Dåliga förberedelser genererade världsrekord

Den 15 juli 1947 tangerade Strand Gunder Häggs världsrekord på 1500 meter, i en tävling på Malmö IP. Under joggingturen från hemmet till idrottsplatsen tappade han en glasflaska med liniment i marken. Flaskan splittrades och Strand såg ordentligt till att plocka upp glasbitarna. Väl framme på arenan märkte han att en av spikarna i skorna saknades. Dessa bristfälliga förberedelser till trots vann han loppet enkelt på 3,43,0 vilket alltså betydde tangerat världsrekord. Eftersom löparna på den tiden inte fick reda på mellantider stannade Strand av på upploppet i tron att han inte satt något rekord.

Svartvit bild av en man i kostym och en i träningskläder med tre kronor på bröstet. De står på en idrottsplats.

Medeldistanslöparna Gunder Hägg och Lennart Strand på Gamla Idrottsplatsen vid Pildammsvägen, 1940-tal. Foto: Gunnar Lundh / Malmö museum

Strand sprang hem OS-silvret

1948 hölls de olympiska spelen i London. Den 6 augusti på eftermiddagen sprang man inför 80 000 åskådare 1500-metersfinal på Wembley. På en regnvåt och tung bana mäktade inte Strand hålla undan för Henry Eriksson som vann loppet. Strand tog silver med tiden 3,50,4 och fick i slutet av loppet kämpa för att hålla undan för nederländaren Wim Slijkhuis.

Sex SM-guld under karriären

Lennart Strand tog sex individuella SM-guld på 1,500 meter. De kom åren 1945–47 samt 1949–50. Han vann även 4 km terränglöpning 1950. I slutet av sitt friidrottande bröt han flera lopp, bland annat i EM i Bryssel 1950. Året därpå avslutade han sin friidrottskarriär, på grund av en kombination av sviterna av en MC-olycka och att Strand inte trivdes med pressen inför tävlingar.

Jo jag började nog egentligen som liten grabb å var ganska bra på att lägga iväg redan då. Jag skubbade ifrån de flesta killarna i skolan. Men jag hade aldrig minsta tanke på att tävlingslöpa, förrän MAI utlyste en tävling för korporationer år 1941 på Fria Idrottens Dag. Jag är ju typograf, å mina arbetskamrater tyckte, att jag kunde skubba 400 meter på skoj.

Lennart berättar i tidningen All Sport hur det gick till när han började springa

Musiken var en viktig del av hans liv

Vid sidan av idrotten var Strand pianist, kompositör och ackompanjatör. Hans far och flera släktingar var yrkesmusiker som hade anställning vid Malmö stadsteater. Strand spelade på 1950-talet in några grammofonskivor på märket Karusell med olika evergreens. Han tonsatte också ett 40-tal av Dan-Eric Mattssons dikter. Strand var under hela sitt yrkesliv anställd vid Sydsvenska Dagbladet där han arbetade som typograf och sportjournalist.

Finns på Walk of Fame

Lennart Strand är en av dem som blivit invald i Idrottens Walk of Fame vid Stadiontorget.

1947 utsågs han till Stor grabb nummer 122 i friidrott. Han är begravd på Limhamns kyrkogård.

  • OS 1948, silver på 1 500m
  • EM-guld på 1 500m
  • Tangerat världsrekord på 1 500m
  • Delaktig i världsrekord på 4x800 m för landslag
  • SM-guld, 5 st på 1 500m och 1st i terränglöpning 4km

  • Ek, Ingvar: Lennart Strand - den snabbe (artikel i Skånsk idrotts historia 2003)
  • Håkanson, Gunvald, London 1948, bokfilm
  • Malmö stads historia, del 6
sv