$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Bo Widerberg

Porträttfotografi på Bo Widerberg

Bo Widerberg, svensk filmregissör och författare, föddes den 8 juni 1930 i Malmö. Han räknas som en av de stora svenska filmregissörerna.

  • 1930-1997

Kvarteret Korpen och Barnvagnen

Debuterade 1963 med filmen Barnvagnen och senare samma år kom Bo Widerbergs mest hyllade och kända film Kvarteret Korpen. Av den svenska kritikerkåren 1995 utsedd till Sveriges genom tiderna bästa film. Båda filmerna utspelar sig i Malmö.

I Filmen Barnvagnen finns en scen som utspelar sig på Malmö stadsbibliotek. Om man står i Slottet och blickar norrut ser man idag en cykelparkering. Men 1963 fanns där en tillbyggnad i rött tegel som bland annat inrymde musikavdelningen. Det nyförälskade paret, spelat av Thommy Berggren och Inger Taube, sitter med hörlurar över öronen och lyssnar på Vivaldi.

Självbiografiska inslag, författarkarriär och TV-dramatik

22 år gammal debuterade Bo med romanen Hösttermin - en Malmöberättelse med starka självbiografiska inslag. Även romanerna På botten av himlen (1954) och Erotikon (1957) har en stark Malmökoppling.

Den gröna draken kom att avsluta Bo Widerbergs skönlitterära författarkarriär. 1962 gav han ut debattboken Visionen i svensk film där han kritiserade den samtida svenska filmproduktionen och året därpå debuterade han som filmskapare.

Mot slutet av sjuttiotalet övergår Widerberg av olika skäl från film till TV-dramatik. Inom några få år regisserar han stora klassiker som En handelsresandes död, Måsen och Linje lusta.

Stor bredd som filmskapare

Bo Widerbergs stora bredd som filmskapare märks exempelvis i barn- och fotbollsfilmen Fimpen samt i två stora svenska kriminalfilmsklassiker. I Mannen på taket plockar han fram det bästa ur skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt som gör en lysande Martin Beck. Mannen från Mallorca, efter Leif GW Perssons polisroman Grisfesten, skildrar brottslighet i skydd av högt uppsatta korrupta politiker och tjänstemän i statsapparaten.

1995 sluter han cirkeln med sin sista film Lust och färgring stor. Widerberg är tillbaka i ett Malmö under andra världskriget där han skildrar en kärlekshistoria mellan lärarinna och elev.

Har en plats i Malmö uppkallad efter sig

Bo Widerberg dog 1997 och har av Malmö stad fått en plats uppkallad efter sig. Vid Triangelstationens södra nedgång, intill Smedjegatan där han föddes, kan man numera promenera över Bo Widerbergs plats.

sv