$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Majken Johansson

Majken Johansson räknas som en av de främsta svenska poeterna som debuterade på 1950-talet.

  • 1930-1993

Svår uppväxt

Majken Johansson föddes i Malmö 1930 som utomäktenskaplig dotter till en servitris. Hon växte upp i en fosterfamilj, där fostermodern var psykiskt sjuk och behandlade Majken illa. Som 13-åring flyttade hon till den biologiska modern, men inte heller den relationen fungerade så bra. Majken var begåvad och tog studenten i Lund och började sedan studera på universitetet i samma stad.

Psykisk ohälsa och självmordsförsök

Efter den svåra barndomen led Majken Johansson återkommande av ångest och depressioner och gjorde två allvarliga självmordsförsök i ungdomen. Hon var också svårt alkoholiserad. Efter en livskris blev hon frälst och gick med i Frälsningsarmén, vars ansikte utåt hon sedan var i många år.

sv