Malmö stad
$left
$middle

Vi bygger om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Emmy Machnow

Äldre fotografi på simmaren Emmy Machnow i vattnet.

Fröken Machnow vinner 100 meter frisim vid Baltiska spelen 1914. Foto: Ragnar Küller/Malmö museum.

  • 1897-1974

Emmy Machnow var en tidig pionjär inom simsporten som blev både Malmö Simsällskaps första kvinnliga SM-segrare, rekordhållare och OS-medaljör.

Stockholmsfödda men Malmöuppvuxna Emy ”Emmy” Machnow plaskade som många andra barn runt i vattnet vid den då nyanlagda Ribersborgsstranden. Hon anslöt sig till Malmö Simsällskap – som redan 1905 började utbilda simmare på elitnivå. Men i en tid när kvinnor förväntades hålla sig till feminina discipliner som gymnastik och simning – förutsattes tävlingssimning på elitnivå gälla enbart män.

Svartvitt äldre foto av Emmy Macknow omgiven av glada elever.

Emmy Macknow var en populär simlärare i Malmö och Ljunghusen. Okänt årtal. Foto: Otto Ohm/Malmö museum.

Nationellt rekord under Baltiska spelen och Nordisk mästare

Detta till trots tog den unga Emmy redan 1913 sitt första svenska mästerskap i 100 m fritt – och under Baltiska Spelen året därpå lät hon tala om sig när hon slog till med ett nytt nationellt rekord på samma distans på tiden 1 min. 30⅘ sek. Några år senare, 1919, blev hon nordisk mästare. Detta ledde till att hon valdes ut att ingå i den svenska lagkappsimningstruppen som deltog i OS 1920 i Antwerpen – som stolta lade beslag på bronsmedaljen i 4 x 100 m fritt.

Äldre foto på Emmy Machnow i tidstypisk täckande baddräkt.

Emmy Machnow, Mälarbadet 1914. Foto: Theodor Modin/Malmö museum.

Utbildade sig till idrottslärare efter sin simkarriär

Efter sin framgång i Antwerpen avslutade Emmy sin idrottsliga karriär. Men ändå inte. Parallellt med tävlingssimningen utbildade sig Emmy Machnow vid Gymnastiska Centralinstitutet GCI – nuvarande Gymnastik och Idrottshögskolan – till gymnastikdirektör, motsvarande dagens idrottslärare.

Äldre gruppbild på unga kvinnliga simmare i baddräkt.

Simpromotion på Ribersborg i Malmö. Kvinnliga magistrar, till vänster simlärarinnan Fru Emmy Machnow-Almberg, 1934. Foto: Otto Ohm/Malmö museum.

Sidan senast uppdaterad:

sv