Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Andersson, Mary

  • 1929-2020

Författare som i sina verk beskriver arbetarklassens hårda arbets-och livsvillkor i 1900-talets Malmö

Mary Andersson föddes 1929 och växte upp med föräldrar och sex syskon i ett barnrikehus på Nobelvägen i Malmö. Hon tyckte om att uttrycka sig, drömde om en sångarkarriär och hade i en skrivtävling som Sydsvenskan anordnat kommit på andra plats. Men hon fick inte så mycket tid att skriva, sjunga eller studera utan fick börja arbeta som 13-åring på en senapsfabrik.

Började skriva skådespel i 40-årsåldern

När Mary Andersson var i fyrtioårsåldern och förlorade jobbet för tredje gången bestämde hon sig för att ta tag i skrivandet. Hon debuterade med skådespelet Maria från Borstahusen (baserad på hennes egen familjs erfarenheter) som handlar om ett proletärkollektiv vid Bredgatan på Öster i Malmö i början av 1900-talet. Skånska teatern iscensatte pjäsen i Landskrona med stor framgång.

Hennes bok ”Asbestarbetarna berättar” bygger på intervjuer med människor med koppling till Eternitfabriken i Lomma. Den belönades med tidningen Arbetets ”Låt leva” – pris och gav upphov till en ändring i arbetsmiljölagstiftningen.

Skildrade uppväxten i barnrikehusen

Uppväxten i barnrikehusen i Malmö har Mary Andersson skildrat i flera böcker. Hennes romaner handlar ofta om fattiga kvinnors utsatthet men också deras humor, gemenskap och uthållighet.

Musikal, kulturpris och egen temalekplats

Mary Anderssons roman Dåliga mänskor sattes 1999 upp som musikal på Malmö Musikteater med musik av Mikael Wiehe. Hon belönades med Malmö stads kulturpris 2015 och numera finns det en temalekplats med Mary Anderssons namn i kvarteren där hon själv växte upp.

Tryckt affisch för teaterpjäs.

Teateraffisch som annonserar Skånska Teaterns föreställning ”Maria från Borstahusen” en arbetarskildring från sekelskiftets Malmö av Mary Andersson. Året är 1977. Foto: © Vladimira Tabáková / Malmö Museer