Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Andersson, Mary

  • 1929-2020

Svensk författare till romaner, dramer och faktaböcker, uppvuxen och verksam i Malmö.

Mary Andersson föddes 1929 och växte upp med föräldrar och sex syskon i ett barnrikehus på Nobelvägen i Malmö. Efter folkskolan sjöng hon i kyrkokören och drömde om en framtid vid operan men istället fick hon bidra till familjens försörjning genom att skölja flaskor på en senapsfabrik. Arbetsvillkoren var hårda och när en av arbetskamraterna dog av slitet väcktes ett intresse för arbetsmiljöfrågor som senare kom till uttryck i flera av hennes böcker.

Erfarenheterna från senapsfabriken skildras i Dåliga mänskor (1991). Romanen omvandlades till musikal på Malmö musikteater 1999 i regi av Philip Zandén och med musik av Mikael Wiehe.

Tryckt affisch för teaterpjäs.

Teateraffisch som annonserar Skånska Teaterns föreställning ”Maria från Borstahusen” en arbetarskildring från sekelskiftets Malmö av Mary Andersson. Året är 1977. Foto: © Vladimira Tabáková / Malmö Museer