$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Persson, Eric

Porträttfoto på äldre man.

Porträtt Eric Persson, 1970-tal. Foto: Okänd fotograf / Malmö Museer.

Son till en målare, tjänsteman på Påhlssons chokladfabrik, socialdemokrat och ordförande för MFF i nästan 40 år.

  • 1898-1984

Bakgrund

Eric föddes i Västra Skrävlinge församling som äldsta barnet till Nils Peter och Cecilia Sörensson. Nils Peter, bördig från Bara var målare till yrket och Cecilia var dotter till en statardräng på Fredriksbergs gård i Oxie. Familjen kom att utökas med ytterligare fyra barn samt flytta från Idunsgatan till Torpgatan.

Fadern som var aktiv Socialdemokrat introducerade Eric tidigt i rörelsen, ett parti som han kom att vara trogen. Han sägs varje år ha vandrat i förstamajtågen och på sin 80-årsdag tilldelades han Brantingmedaljen av Olof Palme.

Giftemål och anställning på Påhlssons chokladfabrik

Efter realexamen och studier vid handelshögskola gifte sig Eric 1927 med Charlotta Andersson. Han fick anställning på Påhlssons chokladfabrik där han avancerade till inköpschef.

Gruppfoto fotbollslag.

Färgvykort. Malmö Museum. (Malmöhus Slott) med Malmös fotbollslag "Malmö FF". Foto: Okänd fotograf /Stenberg bild / Malmö Museer.

Ordförande i MFF 1937

Eric var intresserad av fotboll och valet föll på MFF då föreningen hade en påtaglig arbetarbakgrund. År 1925 skrev han in sig som medlem i klubben och fyra år senare valdes han in i styrseln först som sekreterare och därefter som ordförande 1937.

Stort engagemang i sporten

Utöver sport var Eric intresserad av historia, sociala frågor och utbildning. De tre Malmöklubbarna MFF, Sparta och MAI stod varandra nära. MFF och Eric Person bidrog bland annat ekonomiskt till att Sparta 1923 kunde skicka sex brottare till SM samt möjliggjorde för MAI att skicka friidrottare till SM. Det fanns även planer på att slå samman MAI och MFF, planer som dock rann ut i sanden.

Engagerade sig i de judiska flyktingarna efter kriget

Eric engagerade sig i de judiska flyktningarna under andra världskriget där han hjälpte flyktningar att komma till Malmö från Köpenhamn. Ett engagemang som han belönades med den danska orden, Christian X:s Frihetsmedalj.

Förtroendevald på många olika poster

Eric Persson var ledamot av uttagningskommittén 1949-54 och 1957-61, UK-ordförande vid VM 1958. Styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet 1943-68. Ordförande i Föreningen Svenska Serien 1942-56. President i Intertotocupen 1965-74. Ledare i Malmö FF från 1929. Ordförande i Malmö FF 1937-75, under vilken tid klubben tog 11 SM och 9 cuptitlar.

Begravd i Malmö

Eric dog 1984 och ligger begravd på S:t Pauli mellersta kyrkogård i Malmö.

Foto på väg med parkeringshus i bakgrunden.

Eric Perssons väg är uppkallad efter Malmö FF:s mytomspunne ordförande. 2009-11-17. © Torbjörn Andersson / Malmö Museer.

sv