Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Persson, Eric

Eric Persson

Hövding, enligt NE "en politisk ledare för en ganska liten grupp människor". Eric Perssons smeknamn kom att visa sig mycket passande. Hans politiska värderingar kunde ingen ta miste på och ledare var han för den lilla gruppen Malmö FF.

  • 1898-1984

Född 1898 och uppvuxen i ett arbetarhem på Torpgatan blev socialism och klassperspektiv något som han tog med sig in i omklädningsrummen. För Eric Persson var det tydligt vilka motståndarna var, både på och vid sidan av fotbollsplanen.

Men han var också humanist, folkbildare, innovatör och insåg tidigt vikten av både det lokala och det globala. Att utbilda fotbollstalanger hemmahörande i staden var ekonomiskt fördelaktigt och gav publiken en känslomässig närhet till laget. Men för att hitta nya impulser rekryterade Eric Persson ofta utländska tränare. Lag från utlandet lockades då och då till Malmö för träningsmatcher och MFF gjorde regelbundet turnéer utomlands. Det internationella utbytet var viktigt. För spelarna var det också en förmån att få se andra delar av världen. Folkbildaren Eric Persson var vid de tillfällena noga med att spelarna skulle se annat än bara hotell- och omklädningsrum.