$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Poppe, Nils

Porträttfoto på Nils poppe.

Hippodromteatern, Friluftsteatern, direktor O. Winge 1930-1950. Kärlekstokar och Abbarkrokor, av H. Nerzen. Första premiären den 7 juni 1930. Fotograferingspaus: nederst till vänster Nilss Jönsson, sedemera Nils Poppe, debut vid teatern. Ovanför Poppe, direktör O. Winge till höger ytterst på bänk 4. Jullan Kindahl. Vykort. Foto: Otto Ohm / Malmö Museer

  • 1908-2000

En av Sveriges mest uppskattade skådespelare, komiker och teaterchef.

Nils Einar Poppe föddes den 31 maj 1908 på Möllevången i Malmö. Han var oönskad vid födseln och blev därför bortlämnad till en så kallad änglamakerska (ev länka till änglamakerskor udner händelser). Men ett par i tjugoårsåldern, Anders och Amanda Jönsson adopterade honom och han fick ett bra om än fattigt hem.

Gruppfoto skådespelare.

Hippodromteatern, Friluftsteatern, direktor O. Winge Kärlekstokar och Abbarkrokor, av H. Nerzen. Första premiären den 7 juni 1930. Fotograferingspaus: nederst till vänster Nils Jönsson, sedemera Nils Poppe, debut vid teatern. Ovanför Poppe, direktör O. Winge till höger ytterst på bänk 4. Jullan Kindahl. Foto: Otto Ohm / Malmö Museer.

Teater, revy och operetter

Tillsammans med sina fosterföräldrar brukade han gå och se Nyårsrevyn på arbetarnas teater i Folkets park. Efter att ha tagit kontakt med Oscar Winge på Hippodromteatern i Malmö inleddes hans teaterkarriär. Under sina fyra år på Hipp var han med i en lång rad revyer och operetter, Guds gröna ängar, Storklas och Lillklas och Blomman från Hawaii, för att nämna några.

Dansade tillsammans med partnern Anna-Lisa Ericsson

På 1940-talet började Poppe arbeta med teaterdirektören Gustav Wally som var känd för sina påkostade musikaler. Genombrottet kom i operetten Blåjackor på Oscarsteatern i Stockholm 1942. Nu inleddes hans mångåriga samarbete med danspartnern Anna-Lisa Ericsson och koreografen Albert Gaubier. Dansparet Poppe-Ericsson jämfördes med Fred Astaire och Ginger Rogers. Lorden från gränden och Teaterbåten är två kända musikaler som de gjorde tillsammans.

"Jag tror att man måste vara född till gycklare. Det räcker inte med bara talang och energi och allt det där, viktigast är nog att man tycker om att roa andra. Att man har roligt själv, annars orkar man inte för det är ett hårt jobb att spela pajas".

Nils Poppe

Teaterdirektör på Frederiksdalsteatern

Under 1960-talet upplevde Poppe en tillfällig svacka, men karriären vände 1966 då han övertog Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Detta blev inledningen på hans framgångsrika år som teaterdirektör och fars-skådespelare. Populära operetter och farser som Charlies tant, Fars lille påg och Oskulden från Mölle spelades här. När TV började sända pjäserna under trettonhelgen var succén ett faktum.

Nils Poppe och filmkarriären

Under 1940-talet var Nils Poppe en av Sveriges ledande filmkomiker. En av Poppes mest populära rollfigurer var Fabian Bom, en pedantisk översittare med prickmustacher. En annan av hans karaktärer Sten Stensson Stéen från Eslöv, den skånske kandidaten, som kunde alla lagens paragrafer utantill.

Nils Poppe avled 2000 och ligger begravd på Allerums kyrkogård i Helsingborg.

sv