$left
$middle

Dorian Gray

På grund av semester kan vissa ärenden ta längre tid att handlägga under sommaren.

Dorian Grays porträtt handlar om den unge och oerhört vackra Dorian Gray vars oskuldsfullhet får de äldre männen Basill Hallward och Lord Henry Wotton att intressera sig för honom. Boken fick mycket kritik när den kom ut på grund av att den ansågs homoerotisk och omoralisk.

Omslaget på boken Dorian Grays porträtt av författaren Oscar Wilde.

Vad är en förbjuden bok?

En förbjuden bok betyder på Dawit Isaak-biblioteket att det är en bok som någon, någon gång, av någon anledning har velat stoppa andra från att läsa. De vanligaste anledningarna till att en bok har förbjudits är att de handlar om sex, droger/alkohol, regimkritik, HBTQ-tematik, religionskritik, rasism, minoriteter, feminism eller våld.

Klassuppsättningar på biblioteket

De böcker vi har i klassuppsättning är antingen sådana som varit förbjudna, eller så handlar de om en specifik tidsperiod som är relevant för ämnet.

Om boken Dorian Gray

Dorian Grays porträtt handlar om den unge och oerhört vackra Dorian Gray vars oskuldsfullhet får de äldre männen Basill Hallward och Lord Henry Wotton att intressera sig för honom. Hallward målar ett porträtt av Gray som gör den naive ynglingen medveten som sin egen skönhet. Gray blir besatt av sitt porträtt och inser att hans ungdom inte kommer att vara för evigt och han önskar att porträttet ska åldras i stället för honom själv, vilket också sker.

Grays livsval

Inspirerad av Lord Henry Wottons cynism och dekadenta livsfilosofi börjar Gray ägna sig åt ett alltmer moraliskt förkastligt liv. Detta syns dock inte på honom utan enbart på porträttet som åldras och som dessutom får ett elakt uttryck över sig. Dorian Gray är rädd för att bli avslöjad och dras längre och längre ner i fördärvet, tills han bestämmer sig för att förstöra tavlan.

Besatthet av ungdom och yta

Dorian Grays porträtt handlar om besattheten av ungdom och yta. Dorian skönhet är det enda som betyder något, både för honom själv, men också för Lord Henry Wotton och Basil Hallward. Så länge han är vacker är det ingen som dömer honom för hans moraliskt förkastliga handlingar. Samtidigt är boken också ett försvar för skönheten och för konsten.

Kritik mot boken

Boken fick mycket kritik när den kom ut på grund av att den ansågs homoerotisk och omoralisk. Detta föranledde Wilde att 1891 ge ut en ny version av boken där han förutom sex nya kapitel också skrev ett förord till boken där han framför sin syn på konst, sammanfattad i 23 aforismer.

En av de mest kända är ”Det finns inga moraliska eller omoraliska böcker. Böcker är bra eller dåligt skrivna. Det är allt.”

Om författaren Oscar Wilde

Dorian Grays porträtt är Oscar Wildes enda roman och publicerades första gången i Lippincott’s Monthly Magazine 1890. Oscar Wilde var annars främst känd som dramatiker och poet och för sin grandiosa personlighet och utsvävande liv.

Oscar Wilde och esteticismen

Den viktorianska synen på litteratur som något som måste vara nyttig och moralisk var något som Oscar Wilde och esteticismen, den konstnärliga riktning han företrädde, var starkt emot.

De trodde på att konst finns bara till för konstens skull, ”L’art pour l’art”. Eller som Wilde skriver i förordet till Dorian Grays porträtt:

De som finner en oskön innebörd i det sköna är fördärvade i sin själ utan att därför ha charm. Det är ett karaktärsfel. De som finner en vacker innebörd i det sköna är kultiverade. För dem finns det hopp. De utvalda är de för vilka det sköna enbart innehåller skönhet.
Oscar Wilde

Oscar Wildes privatliv

Wilde var gift och hade två barn, men hade regelbundet relationer med män, vilket slutligen ledde till att han 1895 dömdes till två års straffarbete för ”grovt otuktigt beteende”, det vill säga homosexualitet. Tiden i fängelset knäckte honom fysiskt och psykiskt.

1900 dog Oscar Wilde av hjärnhinneinflammation, ensam och utblottad på ett hotell i Paris.

Varför har boken varit förbjuden?

Redan innan boken publicerades blev den censurerad och cirka 500 ord togs bort som ansågs vara omoraliska och innehålla sexuella undertoner, såväl hetero- som homosexuella.

Wilde skrev då om boken och lade till ett antal kapitel samt skrev ett förord där han redogör för sin syn på konst och litteratur. Det dröjde till 2011 innan den ursprungliga romanen gavs ut.

I rättegången mot Oscar Wilde användes dessutom boken som bevis för hans omoral och homosexualitet.

Innan läsningen

Vad behöver eleverna veta om Oscar Wilde och tiden han levde i?

Oscar Wilde döms till fängelse för ”grovt otuktigt beteende”, det vill säga homosexualitet. Behöver eleverna en genomgång av HBTQ-rörelsen och dess historia för att sätta in den i ett sammanhang?

Under läsningen

  • Beskriv Dorian Grays karaktär. Hur förändras han under romanens gång?
  • Vilken roll spelar den gula bok som Dorian får av Lord Wotton?
  • Hur förändras porträttet av Dorian Gray? Varför?
  • Hur skulle du beskriva Lord Wottons relation till Doran Gray? Vad vill han ha av honom?
  • Hur skulle du beskriva Basil Hallwards relation till Dorian Gray? Vad vill han ha av honom?
  • Vilken roll spelar Sybil Vane i romanen? Varför slutar hon med skådespeleriet? Älskar verkligen Dorian henne?
  • Hur skildras kvinnor i romanen?
  • Varför mördar Dorian Basil?
  • Vilken roll spelar Alan Campbell? Varför hjälper han Dorian att göra sig av med Basils kropp?

Efter läsningen

Dessa frågor kan användas som diskussionsmaterial efter att boken lästs.

Moraliska eller omoraliska böcker

  • I förordet står det: ”Det finns inga moraliska eller omoraliska böcker. Böcker är bra eller dåligt skrivna. Det är allt.”
  • Håller du med? Eller kan konst vara omoralisk? I romanen finns ju en gul bok som påverkar Dorian Gray att göra en massa omoraliska handlingar. Hur ska vi tolka detta?

Dyrkan av ungdom och skönhet

  • I romanen dyrkas ungdom och skönhet. Är det så fortfarande?
  • Kan du förstå att romanen blev förbjuden när den kom ut? Är boken homoerotisk? Hur hade boken mottagits idag tror du?

Skildring av kvinnor

  • Hur skildras kvinnor i romanen?

Konstnärliga verk som facit

  • Oscar Wilde dömdes till fängelse för ”grovt otuktigt beteende”, det vill säga homosexualitet, och i rättegången användes Dorian Grays porträtt som bevis mot honom. Är det rimligt att använda en konstnärs verk som facit över dennes liv?

Wildes förord

  • I förordet skriver Wilde: ”Ingen konstnär vill bevisa något. Även ting som är sanna låter sig bevisas. Ingen konstnär är etiskt engagerad. Etiskt engagemang hos en konstnär är en oförlåtlig stilistisk förkonstling. En sann konstnär är aldrig någonsin osund. Konstnären kan ge uttryck åt allt.” Håller du med om detta?

Dubbelmoral

  • När Oscar Wilde dömdes för grovt otuktigt beteende fick han det hårdaste straffet, två års straffarbete. Många förvånades över det hårda straffet och kanske var det så att Wilde fick lida för att hur han provocerat andra med sin livsstil.
  • Manlig homosexualitet var straffbart i England sedan 1500-talet och 1885 blev homosexuella handlingar olagliga även om de ägde rum i privatlivet. Men det fanns en dubbelmoral i detta och om han hade hållit sig till fattiga prostituerade, oavsett kön, så hade troligtvis ingenting hänt.
  • Finns det exempel på sådan dubbelmoral i dagens samhälle?

Rättegångar

  • Oscar Wilde var inblandad i två rättegångar. Den första handlade om att Wilde startade en process mot markisen av Queensbury, pappa till sin älskare Lord Alfred Douglas mer känd som Bosie, för förtal. Markisen var upprörd över relationen mellan sin son och Wilde och kallade Wilde för sodomit.
  • Många avrådde Wilde från att gå vidare med sin process, men han var övertygad om att vinna. Markisen hade stort inflytande och friades i rättegången. I stället framkom saker om Wildes privatliv i rättegången som gjorde att han själv blev åtalad för grovt otuktigt beteende.
  • Varför tror du att det var så viktigt för Wilde att driva på i förtalsrättegången?

Bonusruta, mer om Oscar Wilde

Podcastavsnitt

  • UR play, Bildningsbyrån. Oscar Wilde: fake it till you make it, avsnitt 23 (2023).
  • Oxford University podcast, Oscar Wilde. 5 avsnitt (2013).
  • Yttrandefrihetspodden, Svenska PEN avsnitt 22. Varför begränsas yttrandefriheten om just HBTQi-frågor.

Litteratur och artiklar

  • Oscar Wilde, De profundis: brev från fängelset, Ellerström 2003.
  • Unni Drougge, ”Wildes älskare svek sanningen om sig själv”, Svenska Dagbladet, 2011-08-01.
  • Dörrar och öppningar. En kortfattad queerlitteraturhistoria av Sebastian Lönnlöv. Litteraturbanken.
  • Samkönad kärlek i litteraturen. Från Gilgamesheposet till Maria Lang av Eva Bergström. Litteraturbanken.

Kontakta oss

Dawit Isaak-biblioteket

sv