Malmö stad
$left
$middle

Två flickor på Irland

Två flickor på Irland handlar om kvinnors situation i Irland under 1950-talet och de begränsade liv de tvingas leva på grund av katolska kyrkans inflytande. Katolska kyrkan ansåg boken stötande på grund av att den skildrar flickors sexualitet och förbjöds i enlighet med censurlagarna på Irland.

Omslag på boken Två flickor på Irland av författaren Edna O'Brien

Vad är en förbjuden bok?

En förbjuden bok betyder på Dawit Isaak-biblioteket att det är en bok som någon, någon gång, av någon anledning har velat stoppa andra från att läsa. De vanligaste anledningarna till att en bok har förbjudits är att de handlar om sex, droger/alkohol, regimkritik, HBTQ-tematik, religionskritik, rasism, minoriteter, feminism eller våld.

Klassuppsättningar på biblioteket

De böcker vi har i klassuppsättning är antingen sådana som varit förbjudna, eller så handlar de om en specifik tidsperiod som är relevant för ämnet.

Om boken Två flickor på Irland

Två flickor på Irland är den första boken i Edna O’Briens trilogi The country girls som kom ut mellan 1960 och 1964. Böckerna handlar om kvinnors situation i Irland under 1950-talet och de begränsade liv de tvingas leva på grund av katolska kyrkans inflytande, men också på grund av de patriarkala strukturer som inte ger en kvinna möjlighet att vara något annat än någons fru.

Bokens handling

Två flickor på Irland handlar om Kate och Baba som är tonåringar på 1950-talet i Irland. Båda har olyckliga familjesituationer och deras vänskap är inte helt smärtfri, i alla fall inte för Kate. De unga flickorna längtar efter något annat än livet i den fattiga lilla byn. Av olika anledningar hamnar de på en klosterskola, men misstrivs med det strikta livet där och ser till att bli relegerade därifrån. Nästa anhalt blir Dublin där de hoppas att vuxenlivet, med allt vad det innebär, ska börja.

I Dublin lever de självständigt och kan gå ut och roa sig på kvällarna utan att föräldrar eller andra i byn lägger sig i. De träffar olika män, ofta äldre, men har olika inställning till kärleken. Båda är färgade av sin uppväxt. Katie är skadad av sin alkoholiserade och våldsamma far och sin mammas plötsliga död, medan Baba är påverkad av sina föräldrars olika relation och framför allt sin mammas bitterhet över att livet inte blev som hon ville.

Katie är romantisk och trånar egentligen mest efter den gifta Herr Gentleman från byn som hon har någon form av relation med. Baba däremot lever ett mer utsvävande liv och njuter av att vara singel.

Varför har boken varit förbjuden?

Katolska kyrkan, men även justitieministern, på Irland ansåg boken stötande på grund av att den skildrar flickors sexualitet och förbjöds i enlighet med censurlagarna på Irland.

Boken brändes vid ett flertal tillfällen på bål, bland annat i författaren Edna O´Briens hemstad.

Innan läsningen

  • Vad behöver eleverna veta om Irland på 1950-talet?
  • Behöver eleverna en introduktion kring hur starkt katolska kyrkans inflytande var? Till exempel var abort förbjudet fram till 2019 och homosexualitet avkriminaliserades inte förrän 1993.

Under läsningen

  • Hur verkar livet vara för unga flickor på landsbygden i Irland under 1950-talet?
  • Hur verkar livet vara som kvinna?
  • Både Kate och Baba har olyckliga hemsituationer. Vilka problem har de och finns det likheter mellan familjerna?
  • Beskriv Kate och Babas vänskap.
  • Varför vill de bli relegerade från klosterskolan?
  • Vad hoppas de ska hända när de kommer till Dublin? Blir det som de vill?
  • Vad vill Herr Gentleman med Kate och vad vill Kate med honom?

Efter läsningen

Dessa frågor kan användas som diskussionsmaterial efter att boken lästs.

Att vara kvinna

  • Livet för såväl flickor som kvinnor skildras som mycket begränsat av olika normer och förväntningar. Hur har detta förändrats till idag? Finns det fortfarande olika förväntningar på kvinnor och män?
  • Vad tänker du om Babas och Katies vänskap? Är den realistisk? Känner du igen den från andra böcker eller filmer? Varför är Baba ibland så elak och varför finner sig Katie i det?
  • Martha är en central person i boken. Hur skulle du karaktärisera henne? Varför tror du att hon är som hon är? Vad är hennes problem?
  • I boken förekommer en hel del vuxna män, men inte så många unga pojkar. Varför tror du att det är så? Hur framställs män i boken? Är de också begränsade av normer och den allmänna moralen? På vilket sätt i så fall?

Pengar och klass

  • Vilken roll spelar pengar och klass i romanen?

Två flickor på Irland som förbjuden bok

  • När boken kom ut 1960 väckte den skandal eftersom den ansågs skildra unga flickors sexualitet. Ingen kritik kom mot skildringen av de vuxna männen i romanen som uppenbarligen försöker förföra unga tonårstjejer. Vad tänker du om det? Hur tror du att romanen hade tagits emot om den kom ut idag?

Bonusruta, mer om Två flickor på Irland

På SVT Play finns en dokumentär om Sinead O’Connor som skildrar artistens liv, där hon bland annat berättar om de begränsade möjligheterna för kvinnor att verka som artister på Irland på sent 1900-tal.

I filmen skildras också hur hon straffas för att offentligt kritiserat påven för att inte ta rapporterna om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan på allvar.

Magdalenahem

På Irland fanns under lång tid s.k. Magdalenahem dit ogifta, ofta unga, gravida kvinnor kunde söka skydd eftersom de inte hade någon annanstans att ta vägen. Ibland skickades också s.k. vanartiga flickor dit för fostran, bl.a. Sinead O’Connor vilket hon berättar om i dokumentären ovan.1993 avslöjades dock hur verkligheten varit på dessa hem, en tillvaro av misshandel och misär både av kvinnor och barn. Magdalenahemmen kan ge en bakgrund till hur tillvaron varit för kvinnor på Irland och fördjupa arbetet med romanen.

  • Lars Edling, ”Irlands Magdalenor – kvinnorna som samhället sopade under mattan”, Historiskan 2020:1.
  • William Booth, ”Chockerande irländsk rapport”, Tempus 2021:2.
  • ”Magdalenatvätterierna – Irlands mörka historia” Tempus 2018:24.

Kontakta oss

Dawit Isaak-biblioteket

Sidan senast uppdaterad:

sv