Malmö stad
$left
$middle

Visselblåsarfunktion

Malmö stad har en visselblåsarfunktion. Den är en av flera interna kanaler genom vilken medarbetare kan anmäla missförhållanden och oegentligheter i organisationen.

Malmö stad ska vara en organisation fri från oegentligheter. I det arbetet är visselblåsarfunktionen ett viktigt komplement till andra interna kanaler för att anmäla missförhållanden av allmänintresse.

Anmälningar till Malmö stads visselblåsarfunktion tas emot av en oberoende extern part.

Visselblåsarfunktionen är inte en kanal för felanmälan, synpunktshantering eller klagomål. Det är inte heller en kanal för att överklaga ett kommunalt beslut.

Personer som på något sätt har en yrkesrelation till Malmö stad kan vända sig till visselblåsarfunktionen för att anmäla ett missförhållande de upptäckt i ett arbetsrelaterat sammanhang.

Enligt Visselblåsarlagen omfattas följande grupper av det skydd mot repressalier som lagen ger:

  • alla anställda, även visstidsanställda
  • arbetssökande
  • volontärer
  • praktikanter
  • personer som ingår i en förvaltnings- eller bolagsledning
  • arbetstagare som står under entreprenörers, underentreprenörers och leverantörers kontroll och ledning.

Skyddet gäller även innan en arbetssökande person börjat sin anställning och efter att en medarbetare slutat sin anställning, om hen fått del av informationen under tiden för anställningen.

Även personer som hjälper någon att göra en anmälan till visselblåsarfunktionen omfattas av det skydd som visselblåsarlagen ger.

Visselblåsarfunktionen är gemensam för Malmö stads samtliga förvaltningar samt följande helägda bolag:

  • MKB Fastighets AB
  • Parkeringsövervakning Malmö
  • Parkering Malmö
  • Malmö Live
  • Malmö Stadsteater

Visselblåsarfunktionen är inte en kanal för anhöriga, brukare, vårdnadshavare eller boende i staden. Dessa grupper omfattas inte av det skydd som Visselblåsarlagen ger.

För att komma i kontakt med Malmö stad se Kontakta Malmö stad

Visselblåsartjänsten är en intern rapporteringskanal som Malmö stad upprättat där allvarliga oegentligheter och missförhållanden, som brott mot lagar och allvarliga avsteg från Malmö stads styrande dokument, kan anmälas.

Det som rapporteras ska ha uppstått eller så ska det finnas en hög sannolikhet för att det kan komma att uppstå i den verksamhet du som rapportör är verksam i.

Det är viktigt att det finns ett allmänintresse av att missförhållandet kommer fram. Det kan exempelvis gälla ekonomisk brottslighet, korruption, mutor, jäv. Det kan också röra sig om miljöbrott eller säkerhetsrisker rörande liv och hälsa.

Vad menas med allmänintresse?

Det du rapporterar ska handla om något som är viktigt för fler än dig själv. För att det ska finnas ett allmänintresse ska det:

  • gälla allvarliga missförhållanden.
  • handla om något som angår allmänheten, alltså inte bara en enskild person.
  • finnas ett tydligt samhällsintresse av att missförhållandena blir kända och åtgärdade.

Missförhållandet behöver inte vara aktuellt eller pågående. Du kan rapportera om sådant som hänt tidigare eller som sannolikt kommer att inträffa. Däremot omfattas normalt inte information om händelser som endast rör ditt eget arbets- eller anställningsförhållande av lagen.

En rapport till visselblåsarfunktionen ska grunda sig i konkreta misstankar. Du behöver inte ha bevis för din misstanke men en rapport får inte heller grunda sig på enbart rykten eller hörsägen.

Du får inte bryta mot din tystnadsplikt, om det inte finns anledning att tro att informationen är nödvändig för att avslöja missförhållandet. Dock får du aldrig bryta mot så kallad kvalificerad tystnadsplikt. Det är inte heller tillåtet att rapportera om uppgifter som är säkerhetsklassificerade enligt säkerhetsskyddslagen eller uppgifter som rör nationell säkerhet. Du får heller inte lämna ut handlingar som innehåller sekretessbelagda uppgifter.


Visselblåsarfunktionen är inte en kanal för felanmälan, synpunktshantering eller klagomål. Det är inte heller en kanal för att överklaga ett kommunalt beslut. Gällande frågor och övriga ärenden finns andra kontaktvägar.

Missförhållanden som rör egna arbets- eller anställninsgförhållanden ska inte anmälas till visselblåsarfunktionen. För de ärendena finns andra interna kanaler som medarbetare når via Malmö stads intranät.

Visselblåsarfunktionens webbsida är en säker webbsida där allt som skickas och tas emot är krypterat. Du väljer själv om du vill förbli anonym eller om du vill vara öppen med din identitet när du skapar en rapport.

Enligt visselblåsarlagen* är uppgifter om den som anmäler, den som hjälper någon att anmäla och den som blir utpekad som skyldig till ett missförhållande skyddade av sekretess.

Enligt lagen får arbetsgivaren inte hindra eller straffa den som rapporterar om ett missförhållande. Om en person ändå blir utsatt för repressalier kan den ha rätt till skadestånd.

Arbetsgivaren får inte efterforska vem som har rapporterat. Som kommunalt anställd omfattas du av meddelarskyddet och av ansvarsfrihet så länge du inte bryter kvalificerad sekretess eller lämnar ut handlingar som innehåller uppgifter som omfattas av sekretess. Du kan välja att vända dig till media i publiceringssyfte.

Det är inte tillåtet att medvetet dela falsk information. Då omfattas du inte av skyddet.

*Lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden

Det är även möjligt att rapportera om ett missförhållande till en extern rapporteringskanal. Externa rapporteringskanaler tillhandahålls av olika statliga myndigheter beroende på ansvarsområde. De externa rapporteringskanalerna ska ta emot, följa upp och lämna återkoppling på rapporter om missförhållanden inom vissa specifika sakområden. Du kan rapportera direkt till en extern rapporteringskanal utan att först slå larm till Malmö stads rapporteringskanal.

De olika behöriga myndigheterna och deras ansvarsområden finns listade på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som tar emot rapporter som faller utanför andra behöriga myndigheters ansvarsområden.

Arbetsmiljöverket.se - Lista över behöriga myndigheter

Kommunalt anställda har en grundlagsskyddad rätt att anonymt lämna upplysningar till en journalist för publicering i offentliga medier i vilket ämne som helst, t ex missförhållanden på arbetsplatsen. Denna rätt regleras av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I vissa fall kan det även innefatta en rätt att muntligen lämna ut sekretessbelagda uppgifter. Däremot är det inte tillåtet att lämna en handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter till en journalist.

Det finns också förbud att forska/söka efter källa. Det innebär att arbetsgivaren inte får undersöka de anställdas kontakter med massmedier.

Visselblåsarfunktionens personuppgifts­behandling

Innan du påbörjar en anmälan är det viktigt att du tar del av informationen om hur visselblåsarfunktionen behandlar personuppgifter.

Rapportera missförhållande i arbetsrelation med Malmö stad

Din anmälan till visselblåsarfunktionen tas emot av en extern, oberoende handläggare. Handläggaren gör en bedömning av din anmälan och ger dig återkoppling via visselblåsarfunktionen.

Du kan välja att rapportera via webbformulär, telefon, skicka brev eller genom att boka ett fysiskt möte med den oberoende, externa part som tar emot visselblåsarärenden (Advokatbyrån Moll Wendén). Webbformulär och kontaktuppgifter når du via länken till visselbllåsarfunktionen Trumpet.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv