Rapportera missförhållande i arbetsrelation med Malmö stad
Har du en arbetsrelation till Malmö stad och har uppmärksammat ett missförhållande som är av allmänintresse? Här finns information om hur du skyddat kan rapportera.
Malmö stad ska vara en organisation fri från oegentligheter. I det arbetet är visselblåsarfunktionen en av flera kanaler för att signalera om missförhållanden och oegentligheter.
Innan du gör en anmälan till visselblåsarfunktionen är det viktigt att du tar del av informationen nedan. Den beskriver vad du kan anmäla, vem som kan anmäla och vilket skydd du som visselblåsare har.
Du som på något sätt har en yrkesrelation till Malmö stad kan vända dig till visselblåsarfunktionen Trumpet för att anmäla ett missförhållande du upptäckt i ett arbetsrelaterat sammanhang.
Enligt visselblåsarlagen omfattas följande grupper av det skydd mot repressalier som lagen ger:
- alla anställda, även visstidsanställda
- arbetssökande
- volontärer
- praktikanter
- personer som ingår i en förvaltnings- eller bolagsledning
- arbetstagare som står under entreprenörers, underentreprenörers och leverantörers kontroll och ledning.
Skyddet gäller även innan en arbetssökande person börjat sin anställning och efter att en medarbetare slutat sin anställning, om hen fått del av informationen under tiden för anställningen.
Även personer som hjälper någon att göra en anmälan till visselblåsarfunktionen omfattas av det skydd som visselblåsarlagen ger.
Visselblåsarfunktionen är gemensam för Malmö stads samtliga förvaltningar samt följande av stadens bolag:
- MKB Fastighets AB
- Parkeringsövervakning Malmö
- Parkering Malmö
- Malmö Live
- Malmö Stadsteater
Visselblåsarfunktionen är inte en kanal för anhöriga, brukare, vårdnadshavare eller boende i staden. Dessa grupper omfattas inte av det skydd som Visselblåsarlagen ger.
För att komma i kontakt med Malmö stad se Kontakta Malmö stad
Till visselblåsarfunktionen kan du rapportera allvarliga missförhållanden eller händelser du fått vetskap om i ett arbetsrelaterat sammanhang, och där det bedöms vara av allmänintresse att missförhållandet upptäcks och åtgärdas.
Med allmänintresse menas att det ska:
- gälla allvarliga förhållanden
- angå en grupp personer som kan betecknas som allmänheten
- finnas ett legitimt intresse av att missförhållandena kommer fram.
Exempel på missförhållande där det finns ett allmänintresse av att det upptäcks kan vara:
- mutbrott
- bedrägeri
- stöld
- trakasserier
- närstående som gynnas
- brott mot riktlinjer och regler.
Kravet på allmänintresse innebär att missförhållande som rör egna anställnins- eller arbetsförhållande normalt sett inte omfattas. Undantaget är om det bedöms vara av allmänintresse att missförhållandet upptäcks.
En anmälan till visselblåsarfunktionen ska grunda sig i konkreta misstankar. Du behöver inte ha bevis för din misstanke men en anmälan får inte heller grunda sig på enbart rykten eller hörsägen.
Du får inte bryta mot din tystnadsplikt, om det inte finns anledning att tro att informationen är nödvändig för att avslöja missförhållandet. Dock får du aldrig bryta mot så kallad kvalificerad tystnadsplikt.
Det är inte heller tillåtet att rapportera om uppgifter som är säkerhetsklassificerade enligt säkerhetsskyddslagen eller uppgifter som rör nationell säkerhet. Du får inte lämna ut handlingar som innehåller sekretessbelagda uppgifter.
Visselblåsarfunktionen är inte en kanal för felanmälan, synpunktshantering eller klagomål. Det är inte heller en kanal för att överklaga ett kommunalt beslut. För kontaktuppgifter till Malmö stad gällande frågor och övriga ärenden se Kontaka Malmö stad.
Missförhållanden som rör egna arbets- eller anställninsgförhållandet ska inte anmälas till visselblåsarfunktionen. För den typen av ärende finns det andra interna kanaler som medarbetare når via Malmö stads intranät.
Enligt visselblåsarlagen, lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar missförhållanden, är uppgifter om den som anmäler, den som hjälper någon att anmäla och den som blir utpekad som skyldig till ett missförhållande skyddade av sekretess.
Enligt lagen får arbetsgivaren inte hindra eller straffa den som rapporterar om ett missförhållande.
Det är inte tillåtet att dela medvetet felaktiga uppgifter. Då omfattas du inte av skyddet.
För att påbörja en anmälan till visselblåsarfunktionen klicka på länken Trumpet eller skriv in adressen i en webbläsare: malmo.trumpet-whistleblowing.eu
Du väljer därefter om du vill anmäla genom att fylla i ett webbformulär, ringa, skicka brev eller boka ett möte. Du kan välja att vara anonym.
Din anmälan till visselblåsarfunktionen tas emot av en extern, oberoende handläggare. Handläggaren gör en bedömning av din anmälan och ger dig återkoppling via visselblåsarfunktionen.
Visselblåsarfunktionens personuppgiftsbehandling
Innan du påbörjar en anmälan är det viktigt att du tar del av informationen om hur visselblåsarfunktionen behandlar personuppgifter.
Läs mer om personuppgiftsbehandling i visselblåsarärenden i Malmö stad Pdf, 80.2 kB. (Pdf, 80.2 kB)