$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Bruch, Ricky

  • 1946-2011

Världsberömd diskuskastare från Malmö som skapade rubriker även utanför idrottsarenan.

Ricky Bruch föddes i 1946 i Örgryte men flyttade tidigt till Malmö där han växte upp i Friluftsstaden. Enligt Rickys självbiografi började hans idrottskarriär med att han kastade sten över huslängorna vilket resulterade i att en och annan sten hamnade på grannarnas matsalmattor, sedan den passerat glasrutor och persienner. Efter en del ersättningsanspråk tröt hans föräldrars tålamod och de beslöt sig för att ta med honom till MAI. Där sammanträffade de med tränaren Kurt Alexandersson där fadern sa till honom ”Om Du inte kan göra en kastare av den här grabben, kan du ingenting”

Tog den första svenska OS medaljen i friidrott på 20 år.

Bruch kom att tillhöra världseliten i diskus och tog totalt 13 SM-guld, 11 i diskus och 2 i kula. EM-silver 1969 och EM-brons 1974. Höjdpunkten i karriären kom 1972 då han tangerade världsrekordet i diskus med 68,40 vid DN-galan i Stockholm. Samma år tog han OS-brons i München, den första svenska friidrottsmedaljen på 20 år. Landslagskarriären tog slut 1985, efter en dispyt med dåvarande förbundskaptenen Anders Borgström vilken slutade med att Bruch gav Borgström en ordentlig örfil.

Stjärnor

Stjärnor har sina banor
därute i mörka alltet.
Jag har mina vanor:
på ägg lägger jag saltet

Dikt av Ricky Bruch

sv