Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Persson, Edvard

En av Sveriges mest folkkära filmskådespelare som i film efter film spelade munter och godmodig skåning.

  • 1888-1957

”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”, närmare bestämt Mjölnaregatan 5. Det är här som Edvard växer upp tillsammans med sina syskon, pappa Anders och mamma Bengta.

En del av sin ungdom tillbringar han på Folkets Hus, Skolgatan, ett fåtal raska steg från hemmet. Där upptäcker han teatern men får inte det utrymma han tycker sig förtjäna. Han har hört talas om Dramatens elevskola och reser till Stockholm med lastbåt från Köpenhamn. Edvard kommer inte in på skolan men teatern har gripit tag i honom. Hans goda sångröst gör att han får engagemang hos resande opera- och operettsällskap. Efter en tid är han tillbaka i Malmö. På Hipp fortsätter teaterkarriären under ledning av Oscar Winge.