$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Persson, Edvard

En av Sveriges mest folkkära filmskådespelare som i film efter film spelade munter och godmodig skåning.

  • 1888-1957

Edvard Persson föddes den 17 januari 1888 på Mjölnargatan 5 i Malmö. Han hade sångröst och musikalitet. När Edvard kvitterade ut sitt avgångsbetyg från Pildamsskolans 4:e klass våren 1900 och blev tillfrågad vad han ville göra svarade han: Jag vill sjunga! Inte arbeta i byggbranschen som sin far.

Från amatörteater till operettsällskap och folklustspel

Annandag jul år 1900 gavs Värmlänningarna på Malmö teater. Det avgjorde allt för Edvard – han skulle bli skådespelare. Edvard började med amatörteater, så småningom turnerade han med ett resande operettsällskap. Han fick sitt genombrott som gubben Österman i folklustspelet Bröllopet på Solö på Fridluftsteatern i Pildammarna.

Signaturmelodi

”En liden vid kanin” var Edvard Perssons signaturmelodi som han gärna sjöng vid publika evenemang. Vid en av hans turnéer drog han storpublik på 23 000 till Folkets park i Malmö. Programmet avslutades med att han ställde frågan som hela publiken stod och väntade på: Ska vi ta Kaninen?

”Vi har egna skånska senapskorn och vi har vårt eget Ljungbyhorn Vidare så har vi – obs! egen prima skånsk kalops och stora kor med buffelhorn Vi har eget Skånebrännevin Kvalitén den är så jäkla fin så man kan bli så sne´ så man överallt kan se en liden, liden vid Kanin.”

Edvard Persson

sv