$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Rydberg, Eva

Eva Rydberg, porträttfoto i teaterdräkt.

Eva Rydberg i föreställningen Pang i bygget 2020. Foto: Mikael Lindell Bohlin

Eva Rydberg är en artist med många strängar på sin lyra och har jobbat som dansare, sångare, komiker, clown, skådespelare och teaterdirektör.

  • Född 1943

Eva Rydberg är en av Sveriges mest mångsidiga artister. Född den 20 juni 1943 på Allmänna BB i Malmö. Hon växte upp i ett arbetarhem på Spångatan 63 B. Mycket spring i benen, busig, inte så bra i skolan med glad och påhittig. Och bra på att göra grimaser och få människor att skratta.

Från sömnad till balett

Hennes mamma hade drömt att få bli en dansare och det var en dröm som hon överförde till sin dotter. Mamma Hertha jobbade extra med att skura trappor för att ge möjlighet till danslektioner. På somrarna uppträdde hon på barnteatern i Folkets Park.

Pappa Kalle tyckte att Eva skulle försörja sig som sömmerska och hon fick arbete på klädfabriken MAB i Malmö. Men slutade när hon blev antagen som elev på Stadsteaterns balett. Efter 1 ½ år sade hon upp sig. Balettmästaren – Carl Gustaf Kruuse – blev mycket besviken. Han hade tyckt Eva var så begåvad att hon skulle kunna bli Prima Ballerina vid teatern.

Revy och musikal

Den 16-åriga Eva lyckades få anställning som dansare i revyn Knäpp upp och flyttade till Stockholm. Turnerade bland annat med revykungen Karl Gerhard. När Eva Rydberg var 22 år fick hon sitt genombrott i Leonard Bernsteins musikal West Side Story i rollen som pojkflickan Anybody. Det har blivit många musikalroller för Eva till exempel Sweet Charity som var en riktig drömroll och som blev en stor succé.

Ett stort minne för Eva Rydberg var när hon skulle vara ”uppvärmare” till Frank Sinatra inför hans konsert på Globen 1990. Frank Sinatra hade Eva lyssnat på som barn och själv sett i Folkets Park 40 år tidigare. Nu satt han och såg henne på en tv-skärm i logen. Hennes maneger berättade senare att Frank hade nickat mot tv-rutan och sagt: She´s good, she´s very good!

sv