$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Suell, Frans

Frans Suell-statyn vid Norra Vallgatan avtäcktes 1915 och är gjord av skulptören Edvard Trulson.

  • 1744-1817

Malmös store entreprenör och industrialist under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Han bidrog bland annat till att staden fick en modern hamn.

Den store Malmöborgaren Frans Suell som år 1775 grundlade Malmö hamn och därmed skapade Malmös möjlighet till ett blomstrande näringsliv kom som ung man från Holland.

Genom sin framsynthet och initiativkraft kom han att kallas Malmös främste medborgare. Han avled 1817.

Statyn

Malmös Planterings- och försköningsförening ville gärna nära 100 år efter hans död skapa en möjlighet att hedra hans minne. På enskilt initiativ och genom insamlande av pengar genom Adolf Faxes försorg kunde föreningen göra en beställning till konstnären Edvard Trulsson på en helfigursstaty som sedan blev gjuten i brons. Den 17 juli 1915 kunde föreningen under festliga former överlämna konstverket till Malmö Stad.

sv