$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Widerberg, Bo

Bo Widerberg

Filmregissör och författare. Widerberg etablerade sig under 1960-talet som en av de stora svenska filmregissörerna med filmer Kvarteret Korpen och Barnvagnen.

  • 1930-1997

Om man står i Slottet på Malmö stadsbibliotek och blickar norrut ser man idag en cykel- och handikapparkering. Men 1963 fanns där en tillbyggnad i rött tegel som bland annat inrymde musik-avdelningen. Där valde Bo Widerberg att i sin långfilmsdebut Barnvagnen förlägga en scen som kom att bli en av hans mest uppmärksammade. Det nyförälskade paret, spelat av Thommy Berggren och Inger Taube, sitter med hörlurar över öronen och lyssnar på Vivaldi.

Berggren gör senare samma år huvudrollen i Widerbergs mest kända och hyllade film, Kvarteret Korpen. Av den svenska kritikerkåren 1995 utsedd till Sveriges genom tiderna bästa film. Bo Widerbergs filmbana började med en rivstart.