$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Widerberg, Bo

Bo Widerberg

Bo Widerberg, svensk filmregissör och författare, föddes den 8 juni 1930 i Malmö. Han räknas som en av de stora svenska filmregissörerna.

  • 1930-1997

Kvarteret Korpen och Barnvagnen

Debuterade 1963 med filmen Barnvagnen och senare samma år kom Bo Widerbergs mest hyllade och kända film Kvarteret Korpen. Av den svenska kritikerkåren 1995 utsedd till Sveriges genom tiderna bästa film. Båda filmerna utspelar sig i Malmö.

I Filmen Barnvagnen finns en scen som utspelar sig på Malmö stadsbibliotek som kom att bli en av hans mest uppmärksammade. Om man står i Slottet och blickar norrut ser man idag en cykel- och handikapparkering. Men 1963 fanns där en tillbyggnad i rött tegel som bland annat inrymde musik-avdelningen. Det nyförälskade paret, spelat av Thommy Berggren och Inger Taube, sitter med hörlurar över öronen och lyssnar på Vivaldi.

sv