Publicerad 1 juni 2020

1 juni 2020

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Skolmat i grund- och gymnasieskolan

Menyerna i Malmö stads skolrestauranger är näringsberäknade och följer skollagens krav på näringsriktiga skolmåltider.  Här kan du hitta aktuell meny, anmäla specialkost, läsa om hur skolmaten planeras och ta del av recept för skolmaten. 

Specialkost

Om du som elev i grund- eller gymnasieskolan behöver specialkost på grund av medicinska skäl, eller om du äter vegansk mat, ska du skicka in en anmälan om specialkost.

Så planeras maten i skolan

Skolmaten i de kommunala grund- och gymnasieskolorna planeras av måltidsutvecklare och dietister i samarbete med kockar och restaurangbiträden. Maten i skolorna lagas och serveras av utbildade kockar och restaurangbiträden. I flertalet av skolorna lagas all mat på plats i restaurangköket nära matgästerna.

Skolmaten följer de nordiska näringsrekommendationerna och Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat. För att följa Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat serveras

  • mer grönsaker, baljväxter och fullkorn – alla elever kan välja dagens lakto-ovo-vegetariska rätt och har tillgång till en välkomponerad salladsbuffé som är anpassad efter säsong
  • en mindre mängd kött men med högre kvalitet – köttet som serveras i skolrestaurangerna följer svensk djurskyddslagstiftning och ekologiskt kött prioriteras
  • ekologiska och miljömärkta livsmedel – år 2020 ska all mat som skolrestaurangerna serverar i Malmö stad vara ekologisk.

Skolrestaurangerna ser också till att matavfallet går till biogasproduktion.

Påverka maten i skolan

Du som elev kan själv påverka skolmaten genom att gå med i matrådet på din skola. Inom ramarna för de lagkrav och riktlinjer som finns gör vi vad vi kan för att ta fram menyer som passar så många som möjligt. Prata med personalen i din skolrestaurang och berätta vilken mat som uppskattas och inte – det hjälper restaurangerna att hela tiden bli bättre.

Skolrestaurangers recept

Skolrestauranger delar gärna med sig av recept! Om du skulle vilja ha ett recept på en maträtt som har serverats i skolrestaurangen kan du kontakta maltid.sr@malmo.se.

Har du själv ett recept du skulle vilja dela med dig av till skolrestauranger? Välkommen att mejla oss på maltid.sr@malmo.se