Efterlängtad mötesplats i Oxie gör succé

Vid invigningen av Oxies nya mötesplats erbjöds info om kost, fallförebyggande råd och ett pass balansträning.
– Det var trevligt och roligt att träffa andra. Jag är så glad att det har öppnat en mötesplats i Oxie, säger 91-åriga besökaren Gunni Roth.

Jan och Gullvi sitter i ett ljust rum med muggarna i högsta hugg.

Gullvi Engström och Jan Landin tar en kopp kaffe innan aktiviteterna börjar.

Gunni bor något kvarter bort och har länge längtat efter en mötesplats på närmare håll.
– Jag har fått hem den här tidningen, som jag tycker är jättebra, men jag har retat mig på att det inte funnits någon mötesplats här i Oxie, berättar hon.

Gullvi Engström och Jan Landin tar en kopp kaffe och en kaka innan aktiviteterna börjar.
– Vi är mycket spända på vad dagen har att erbjuda men vi tar det som det kommer. Vi har varit på några träffar tidigare som kommunen anordnat och det har varit nyttig information, säger Jan och smutt­ar på kaffet.

Karolina Lindén är dietist och föreläser om hur man ska äta när man är över 70 år. Våra kroppar och behov förändras när vi blir äldre och det är normalt att vi förlorar muskelmassa. Därför behöver vi äta mer protein och tillräckligt med energi, berättar hon. Det är vanligt att aptiten minskar och då är det viktigt med mellanmål och att nattuppehållet inte blir för långt, helst inte över elva timmar.
– När vi är äldre är det faktiskt bra med lite övervikt för vi behöver det om ifall vi skulle bli sjuka. Istället för att som tidigare i livet, hålla koll på att man inte går upp i vikt, behöver man hålla koll på att inte gå ner i vikt, berättar hon.

Karolina avslutar med att bjuda på en protein­rik smoothie med sommarbär och vaniljkvarg gjord av köket på vård- och omsorgsboendet Blomstergården.
– Ett utmärkt mellanmål, säger hon.

Sjukgymnasterna Åse Martins och Anna Horn fortsätter med att berätta om fallolyckor och hur man kan förebygga dem.
– Det sker 17 000 höftfrakturer på ett år och de flesta fallen sker i hemmet. Det är oftast i hallen, sovrummet och vardagsrummet som den största risken finns, säger Åse.
Det går att se över säkerheten i hemmet, menar hon. Undvik att ha små lösa mattor eller lösa sladdar som är lätta att halka på. Det kan vara bra att se över belysningen och att ha en så kallad nattlampa. Det är en LED-lampa som man sätter i ett eluttag någonstans längs vägen till toaletten. I badrummet är det bra att ha en halkmatta och gärna ett handtag på väggen att hålla sig i. Åse och Anna visar också upp olika hjälpmedel som broddar till skorna att använda när det är halt ute och höftskydd som fördelar trycket över hela höftleden och minskar risken för skada vid fall.
– Som vi pratat om tidigare minskar muskel­massan när vi blir äldre, vilket ökar risken att falla. Men vi kan motverka detta genom att vara fysiskt aktiva. Vi behöver träna styrka, kondition och balans. Men det viktigaste är att vi gör något överhuvudtaget. Fokus är att bryta stillasittande. Försök att resa dig och göra något en gång i halvtimmen. Det räcker med att du reser dig upp och rör på kroppen eller går och hämtar en kopp kaffe, säger Anna.

Anna har på sig en orange tröja och framför henne sitter flera besökare. Bakom Anna syns hennes digitala presentation.

Sjukgymnast Anna Horn visar upp olika hjälpmedel.

Åse och Anna håller i balansträning på olika mötesplatser i Malmö och idag får besökarna prova på aktiviteten. Åse instruerar i hur det underlättar att titta framåt på en punkt cirka två meter framåt för att hålla balansen. Passet börjar med en mjuk uppvärmning. Vissa står och några sitter och gör övningarna. Därefter är det dags för styrketräning.
– Då lyfter vi benet rakt framåt och flexar det. Det här gör vi några gånger och om man vill ha tyngre motstånd kan man använda en viktmanschett. Nu kommer vår favorit – ­uppresningar, säger Åse.
Besökarna ska snabbt resa sig upp från stolen och sedan sätta sig långsamt.
– Det kan man göra när man tittar på TV, säger en besökare som tar sig an utmaningen.
Passet avslutas med nedvarvning och sedan får alla som vill vars ett testhorn som är ett skohorn som du också kan testa din brandvarnare med.
– Det var bra att öva på balansen för jag blir lätt yr och går till sjukgymnast för att träna min balans. Roligt med en ny mötesplats i Oxie för vi har bara kyrkan och det kan bli lite ensidigt. Det här var en jättebra dag! säger Ulla Andersson.

Text: Anna Svensson, foto: Mikaela Bengtsson Sandåker.

sv